Министър Танева: В България има достатъчно хранителни стоки

1
109
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Земеделският министър Десислава Танева и земеделски производители с първи коментар след въвеждането на извънредното положение заради коронавируса и опашките по магазините в София и страната.

Десислава Танева обяви, че няма място за паника, тъй като имаме ресурс за вътрешно потребление за от 6 месеца до 2 години.

Имаме наличност от 1,7 млн. тона зърно, което за вътрешно потребление ще стигне за повече от 1 година.

Имаме наличност от 2 млн. тона царевица, която ще стигне за повече от 2 години.

Имаме слънчоглед за производството за олио, което ще стигне за 3 месеца.

Зърнопроизводителите обявиха, че дори и да нямаме реколта, имаме зърно за повече от години за производство на всякакви продукти.

„Не трябва да има притеснения, че ще се стигне до недостиг на храни, хранителни продукти и млечни продукти по щандовете на магазините“, категорични бяха производителите. Те увериха, че няма да има гладни хора.

„Сектор месопреработка е нормално запасен. Върви много добра комуникация и координация с колегите. Всеки държи максимални запаси“, обявиха от асоциацията на месопреработвателите.

„Ние сме добри производители на риба, добри преработватели и добри риболовци. Консумацията в България на риба е сравнително малко спрямо ЕС. Това, което имаме като български улов, можем да спрем да ловим риба и да храним България с наша черноморска и сладководна риба, без да извършваме друга дейност“, коментираха още производителите.

„Имаме достатъчно наличности на консервирани плодове и зеленчуци. Нямаме никакво притеснение и сме готови да изпълним всякаква заявка“ увериха те.

„Българската безалкохолна индустрия и българската индустрия за бутилирана вода също има нужния капацитет и няма никакъв елемент за притеснение“, обявиха от асоциацията.

„Храна, и то българска, има достатъчно. Нашите производители са готови да посрещнат всички заявки на търговците. Място за паника няма. Всяко презапасяване би могло основно да повлияе върху бюджета на домакинствата и би довело до изхвърляне на годна и качествена храна. Българска храна има“, категорично заяви Десислава Танева.

Тя призова всички да спазват ограничителните мерки, за да минимализираме разпространението на вируса.