3 съвета как да почистим мокета у дома

2
292
Добави коментар
georg4610
georg4610

Както всяка една подова настилка, така и мокетът, с времето губи своя естетически вид. Това се дължи на ежедневното стъпване върху него и попиването на безброй прахообразни частици.

Преди да е дошло ред да смените подовата настилка във вашия дом, ние ще ви издадем няколко хитрини как да се справите с упоритите замърсявания.

Разбира се, колкото и да се стараем да предпазваме текстилните настилки у дома, то в един момент забелязваме, че те са се превърнали в убежище на разнородни петна и трудно разпознаваеми останки от храна. В следващите редове ще се превърнете в свидетел на 3 лесни за изпълнение трика, които безупречно успяват да се справят със замърсяванията.

Забравете за търкането – просто попивайте

Голяма част от хората, разлели вино, кафе, чай или друг вид напитка върху килима или мокета, моментално се втурват към търкане с каквото и да било помощно средство – парцал, гъба или друго. На практика, ние не осъзнаваме, че разтърквайки петното, не му помагаме то да изчезне, а дори напротив. По този начин можем да си гарантираме разнасянето му върху по-голям участък от килима.

Това, което ви съветваме да направите след като сте разлели течността върху пода, то с мека салфетка или друга хартия попийте внимателно. Е, със сигурност този метод не е в състояние да направи чудеса, но все пак е възможно да отстраните количество от разлятото вино или каквато и да е течност.

Не скланяйте глава, ако петното е от червено вино

Навярно това, което ще прочетете в следващите редове, няма да ви се стори на 100 % истинност, но ние ви гарантираме, че ефикасността на содата в съчетание с оцета, е изумителна. Та какво ви предстои да научите? Ако върху килима в дома си сте разсипали червено вино, то голяма част от вас вече са го отписали. Не, това не е нужно.

Напоете кърпа с вода и попитайте пропитата в тъканите течност. След като сте се уверили, че това е  всичко, което може да се направи, вземете в шепата си сода и я поръсете върху засегнатия участък.

След 15 минути втриване сте готови да попиете още веднъж с гъба, напоена в оцет. Ще останете абсолютно изненадани от това колко ефикасно би могло да бъде действието на оцета и содата. Ако прецените, че би могло да се  получат по-добри резултати, то повторете самата процедура.

Крем за бръснене при почистване на мокета

Много малко хора са чували за крема за бръснене. Този метод се използва изключително рядко. Важно е да се знае, че преди да се втурнете в използването на крема за бръснене, то петното не трябва да е изцяло изсъхнало и да е оставило перманентни следи върху подовата ви настилка. Ако искате да постигнете колкото се може по-добри резултати, то използвайте крем за бръснене, който  е под формата на спрей.

Разбира се, някой хора са склонни да гледат с недоверие на всичките тези хитрини, с които да почистят килимите в своя дом. Ако и вие сте един от тях, то ние ви съветваме да се възползвате от професионалните услуги на фирма за почистване на домове, практикуваща в тази сфера.

Не забравяйте, че хората, които си изкарват хляба с подобна дейност имат своята тясна специализация, която им помага да се справят във всяка ситуация при пране на мокети и със сигурност крият не един и два трика в своя ръкав.