Дания прие закон, позволяващ принудително ваксиниране срещу коронавирус

1
145
Добави коментар
setlans
setlans

Дания прие смущаващ закон, позволяващ принудително ваксиниране срещу коронавирус.

Датският парламент прие спешен закон относно коронавируса, в четвъртък вечерта, който дава на здравните власти правомощията да прилагат тестове, лечение и карантина с подкрепата на полицията.

Законът ще остане в сила до март 2021 година. След това автоматично отпада.

„Останах очарован, когато видях, че целия Парламент се обедини и гласува за този закон“, заяви здравният министър на страната пред Датската национална телевизия DR.

„Време е да оставим настрана партийната политика, да сме заедно и да направим всичко необходимо, за да изведем Дания от тази ситуация“.

Йенс Ритер, професор по право в Копенхагенския университет, заяви, че подобни мерки не са взимани през последните 75 години.

„Това са най-крайните мерки взимани след Втората световна война“, каза той пред вестник Jyllands-Posten.

Според новият закон, датските граждани могат да бъдат подведени под наказателна отговорност, ако откажат да изпълнят исканията на здравните власти. Тоест всеки, който откаже да бъде тестван за коронавирус може да бъде осъден.

Министерството на здравеопазването ще работи с Министерството на правосъдието по въпроса как ще си сътрудничат полицията и здравните служители.

Новият закон позволява на властите да налагат принудителна ваксинация, въпреки че до момента няма ваксина.

Друг е въпросът дали ако бъде измислена ваксина, тя ще бъде ефикасна и какви странични ефекти би могла да причинява. Както знаете, за да се въведе една ваксина, тя трябва да бъде тествана достатъчно дълго време, за да се знае, че е ефикасна и безопасна. Случващото се по света не позволява дълги тестове.

Освен всичко това, новият закон дава права на властта да забранява достъпа до обществени институции, супермаркети и магазини, публични и частни домове за възрастни хора и болници, както и да налагат ограничения за достъпа до обществения транспорт.

Първоначално правителството е искало закона да дава право на полицията да влиза в частни домове без съдебна заповед, ако има съмнение за заразени от коронавирус. Това предложение отпадна, след като някои партии се противопоставиха на искането.

На парламентарната сесия са присъствали само 95 от 179 депутати.

В момента в Дания има 960 заразени с коронавирус и 4 жертви.

Смятате ли, че е приемливо да се налага принудително ваксиниране срещу коронавирус?

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / The Local