Министър Танева: Хранителната осигуреност у нас е гарантирана. Плащанията към земеделските стопани вървят по график

1
123
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В България хранителната осигуреност е гарантирана. Имаме достатъчно резерви на пщеница, царевица, слънчоглед, животновъдство и млечна промишленост само от национални ресурси, за да се изхраним за дълъг период от време, заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева.

Тя подчерта, че затварянето на границите заради въведеното извънредно положение няма да попречи на производството на храна, въпреки някои от продуктите, които се внасят от чужбина.

„Радвам се, че спрямо информацията, която получаваме от хранителни вериги и производители, че храна, се разбра от населението и положението вече е нормално“, заяви тя по повод големите опашки в хранителните магазини след обявяването на извънредните мерки.

 „Консуматорското усещане и мислене такъв връх е взело, че дори не можем да си помислим, че можем да си наложим ограничение. Това идва във време за размисъл – какви станахме от това, че можем да имаме всичко“, изтъкна тя.

Министър Танева призова да спазваме социалната дистанция и да не правим неща, които не са ни необходими, тъй като носят риск за здравето. Освен това заяви, че е в постоянна комуникация с производителите и търговците.

Тя обясни, че презапасяване с храна е излишно, тъй като ще доведе до това срокът на годност да изтече, след това ще трябва да изхвърлим съответния продукт, което пък ще се отрази на домакинския бюджет и ще доведе до разхищение на храна.

Танева подчерта, че към днешна дата няма установено безусловно спекулиране с цени на стоки. Въпреки това се извършват непрекъснати проверки в обектите. Министърът беше категоричен, че всички производители трябва да снабдят персонала си със съответните предпазни средства и да създадат условия на работа.

Тя заяви, че всеки, който иска да бъде регистриран като земеделски стопанин, може да го направи по телефона или с изпращане на имейл. След като отмине извънредната ситуация, стопаните могат да направят корекции по анкетните си карти на място, допълни Танева.

Също така подчерта, че плащанията към стопаните продължават, като следващата седмица предстои плащане по схемата за преразпределение, а след това ще бъдат раздадени средствата и от най-големия пакет – зелените плащания..

„Всички графици се спазват и няма нужда от притеснение“, заяви тя.

Министър Танева обясни, че изпратено е запитване към хранителната индустрия, тъй като има желание да бъде създадена онлайн платформа, в която хората от всяка отделна област у нас да виждат от кой производител каква стока могат да поръчат.