Депутатите забравиха колекторските фирми, които тормозят гражданите и при извънредно положение

1
184
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

От Асоциацията за защита на потребителите сме скандализирани от народните представители, които забравиха да вкарат в новия Закон за мерките при извънредно положение фирмите за събиране на вземания, т. нар. колекторски фирми. Това пишат в прессъобщение до медиите от организацията. Дори в ситуацията, в която се намираме, тези компании продължават да работят и да тормозят гражданите. Те осъществяват психически и телефонен тормоз, след което заплашват със саморазправа. Асоциация на колекторските агенции в България обяви вчера, че нейните членове продължават да работят при засилени мерки за безопасност. Всяка компания предприемала действия за гъвкаво работно време на ротационен принцип. Дори Камарата на частните съдебни изпълнители призова членовете си да прекратят временно всички принудителни събирания на задължения, публични продани на имущество, да се преустанови извършването на описи, както и налагането на запори на трудови възнаграждения и банкови сметки. Банките вече започнаха да въвеждат гъвкави схеми на плащане на кредити предвид извънредната ситуация, в която се намира България и света. Водят се дебати за отлагане на плащането на електричество и вода.

Ние от Асоциацията за защита на потребителите призоваваме депутатите да вкарат ограничения в дейността на колекторските фирми по време на второто четене на новия Закон за мерките при извънредно положение, обясни председателят на организацията Пейо Майорски. В момента законът предвижда да се спират всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните такива. Ще бъдат прекратени и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите. Ние подкрепяме тези мерки, но настояваме да бъдат предприети такива и срещу колекторските фирми, чиято дейност да бъде ограничена по време на извънредно положение, като бъдат отложени вземания без натрупване на лихви и отпадането на юридическите такси. Причината е в реалната опасност граждани да останат без работа или значително да спаднат техните месечни доходи по време на извънредно положение, респективно да не могат да си покриват вноските към колекторските агенции, се посочва в позицията на председателя на АЗП Пейо Майорски.

Над 1,5 млн. българи дължат повече от 3 млрд. лв. на колекторски фирми заради неизплатени дългове, лоши кредити или непокрити сметки, показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. Агенциите събират вземания или лоши кредити за сметка на кредитора или за своя сметка. Това става чрез договор за цесия, когато фирмата изкупува задължението от кредитора, или когато финансова институция упълномощи фирмата да събере вземането вместо нея.