УСПЕХ: Пети полет на една и съща ракета Фолкън 9 и безпроблемно извеждане на спътници в орбита!

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

18 март 2020 г. 15:05 ч.

Светослав Александров. Днес е исторически ден за частната космонавтика и по-конкретно за СпейсЕкс, след като компанията успя за пети път да изстреля спътници посредством една и съща ракетна степен! Никога досега в историята на човечеството не е имало първа степен на орбитална ракета, която да може да изведе в космоса полезен товар цели пет пъти! 

След приключването на полета СпейсЕкс не приземи степента върху плаваща платформа в океана, но имаме индикации, че това е било предварително очаквано от компанията – космически репортери съобщават, че на стрийм-платформата на СпейсЕкс кацането не е било отбелязано като предстоящо събитие. Илон Мъск също така потвърждава преждевременно изключване на един от двигателите „Мерлин“, което не е довело до отклонение при вмъкването в орбита. Това ще наложи инспекция преди следващото изстрелване, но доказва надеждността на дизайна на „Фолкън 9“, при която софтуерът може да компенсира отклонение от работата на двигател. Тук е добре да бъде подчертано, че двигателите „Мерлин“ са изключително надеждни и СпейсЕкс постоянно провежда запалвания -по няколко пъти на ден. Разбира се, никога досега не са били изпитвани в такава ситуация – да бъдат използвани пет поредни пъти на една и съща ракета! 

Няколко факта за мисията: ракетата „Фолкън 9“ излетя в 14:16 ч. българско време, а в орбита бяха изведени поредната порция от 60 спътника на интернет групировката на СпейсЕкс „Старлинк“. Днес е много по-коректно да кажем, че ракетата „Фолкън 9“ бе „ракета втора употреба“, а не просто „ракета с вече използвана първа степен“. Единственият нов компонент бе втората степен – останалото бе рециклирано от предходни мисии, включително и обтекателите. Що се касае до историческата първа степен на ракетата, тя определено изглеждаше обгоряла и извършила голям брой мисии. През юли 2018 г. степента изведе в космоса спътника „Иридиум 7“, през октомври същата година – „САОКОМ 1А“, през февруари 2019 г. – „Нусантара саку“, а през декември 2019 г. – сателити „Старлинк“.

Голямата цел на СпейсЕкс е първите степени на ракетите „Фолкън 9“ да бъдат използвани до 10 пъти без да се налага сериозно сервизно обслужване и до 100 пъти с малко повече сервизно обслужване. Днешният полет е знаков – с пет мисии на една и съща степен зад гърба си, СпейсЕкс е на половината път към желаното рециклиране. 

Разбира се, понеже сме още съвсем в началото на технологиите за ракетна възвръщаемост, СпейсЕкс продължава да инспектира и да обслужва вече върнатите степени. Иначе по-сериозни ъпгрейди на „Фолкън 9“ вероято не се очакват – „Блок 5“ ще остане последната итерация. Илон Мъск не планира да постигне възвръщаемост и на втората степен, макар че се правят опити за връщане на обтекателите. Цялостна възвръщаемост ще има при ракетите от следващото поколение „Старшип“. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/