Отбелязваме 55 години от историческата мисия Восход 2 и разходката на Леонов

1
111
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката – космонавтът Алексей Леонов в открития космос

19 март 2020 г. 08:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 19-ти март, се навършват цели 55 години от успешното завършване на мисията „Восход 2“ с космонавтите Павел Беляев и Алексей Леонов. В рамките на тази мисия е извършено първото в историята на човечеството излизане в открития космос. 

Няколко факта за мисията – изстрелването е проведено на 18 март 1965 г. Космическият кораб „Восход“ представляват модифициран „Восток“, при който катапултируемото кресло е премахнато и вместо него се добавя допълнително място за втори космонавт. Към парашутните върви е добавен и твърдогоривен спирачен двигател, за да омекоти кацането и така космонавтите на „Восход“ се приземяват вътре в самата капсула, а не както е било при „Восток“ – с катапултиране по време на спускането. За изпълнението на целите на „Восход 2“ е добавена надуваема шлюзова камера, позволяваща провеждането на космическата разходка.

Алексей Леонов успешно излиза в открития космос около час и половина след излитането. Когато космонавтът поглежда надолу към планетата ни, той вижда България, Гърция и Италия. Много скоро след историческото събитие обаче Леонов се сблъсква с проблеми – скафандърът му се раздува и деформира (космонавтът по-късно ще опише, че е имал чувството, че се рее свободно вътре в самия скафандър). Без да се посъветва с наземното ръководство, Леонов решава бързо да спусне налягането наполовина. Дори и така му е трудно да влезе обратно на борда на „Восход 2“, както е по протокол с краката навътре, и вместо това влиза с главата напред. 

По-късно космонавтът ще сподели, че е притежавал хапче за самоубийство, което е трябвало да преглътне в случай че не е бил в състояние да се върне на кораба. Тогава Беляев е трябвало да изостави Леонов и да се прибере сам на Земята.

Космическата разходка на Леонов е описана в научно-популярния филм от 2017 г. „Время первых“, който препоръчвам на всички фенове на космонавтиката! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/