13 известни музеи и галерии, които можете да посетите онлайн

1
128
Добави коментар
setlans
setlans

Разгледайте най-известните музеи и галерии от вкъщи, докато си пиете кафето.

Градове и цели държави по света са обявили карантина, заради коронавируса, включително България, което означава, че трябва да си останем вкъщи. Но това съвсем не означава, че трябва ни е скучно!

Тъй като всички сме поставени в такава ситуация, много музеи и галерии предлагат възможност да ги посетите, без да напускате комфорта на дома си. А и не всеки има възможност да посети чужда страна и да обиколи нейните музеи. Затова не се страхувайте – сега имате перфектната възможност да се разходите в десетки държави, само чрез няколко клика на мишката.

Но как е възможно това? Благодарение на Google Art Project. Това е онлайн платформа, чрез която ние всички получаваме достъп до някои от най-великите музеи и галерии в света. Сред някои от институциите са Музей на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк и Галерия Уфици във Флоренция.

Платформата предоставя възможност за виртуална разходка в различни музеи, разглеждане в детайли на творбите, а вече и видео и аудио съдържание. Разбира се ние имаме достъп само до сканираните експонати, а не до всички, с които разполагат музеите.

Национална галерия, България

Националната галерия, създадена през 1948, е най-големият художествен музей в България с над 41 000 произведения на живописта, скулптурата, графиката, декоративното и съвременното изкуство.

Притежава най-богатата сбирка от християнско изкуство по българските земи (ІV – ХІХ в.), едни от най-добрите постижения на българските майстори от Възраждането до наши дни, образци на европейското изкуство (XV – XX в.) и уникални творби от Азия, Африка и Америка.

Галерията е и част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Британски музей, Лондон

Британският музей в Лондон е сред най-големите и богати музеи в света. Той съхранява около 6 милиона обекта, които документират културната история на човечеството от древността до днес. В библиотеката на музея се намират повече от 7 млн. печатни книги, около 105 хиляди ръкописа и повече от 3 хиляди папируса.

Сред най-забележителните експонати са: мраморите на Елгин, Розетският камък, египетски мумии, Човекът от Линдоу, фризове и статуи от мавзолея на Халикарнас и други.

Държавен музей на Амстердам

Държавният музей на Амстердам е художествен музей в Амстердам, Нидерландия. Той е един от двадесетте най-посещавани музеи в света.

Любопитно: 5 от най-необичайните музеи в Амстердам, които трябва да посетите

Музеят показва само 8000 предмета на изкуството и историята, от общо 1 милион, които се държат на склад. Сред предметите има шедьоври на Рембранд, Франс Халс и Йоханес Вермеер.

Галерия Уфици, Флоренция

Галерия Уфици е световноизвестна галерия във Флоренция, Италия. В нея са изложени платна и скулптури на Джото, Леонардо да Винчи, Тициан, Ботичели, Рафаело, Микеланджело и други прочути творци.

Сред творбите, които можете да видите са: „Раждането на Венера“ от Ботичели, „Венера от Урбино“ от Тициан, „Медуза“ от Караваджо, „Мадоната с щиглеца“ от Рафаело и други.

Национален музей по антропология, Мексико

Националният музей на Мексико е най-големият и най-посещаван музей в страната. Той съдържа значителни археологически и антропологически находки от преди наследството на Колумб. Такива са Пиедра дел Сол (Камък на Слънцето) и ацтекската статуя на Шочипиляи.

Музеят има 23 зали за изложби и покрива площ от 79,700 кв. м. Освен, че съхранява съкровища на маите и гигантски каменни глави от цивилизацията на Олмеките, музеят е домакин и на пътуващи експонати.

Музей „Соломон Гугенхайм“, Ню Йорк

„Соломон Гугенхайм“ е музей в Манхатън, Ню Йорк. В сградата се помещават творби от импресионизма, постимпресионизма, ранен модерн и съвременно изкуство.

Сред известните творби в музея са „Пред огледалото“ на Едуар Мане, „Жена с руса коса“ на Пикасо, „Жълта крава“ на Франц Марк и други.

Музей на модерното изкуство, Манхатън, Ню Йорк

Колекцията на музея предлага обзор на съвременно изкуство, включително произведения на архитектурата и дизайна, рисунки, живопис, скулптура, фотография, печат и други.

Музеят включва повече от 150 000 отделни експоната, а също и 22 хиляди филма и 4 милиона филмови кадри. колекцията съхранява известни произведения като: „Госпожиците от Авиньон“ на Пикасо, „Постоянството на паметта“ на Салвадор Дали, „Автопортрет с отрязана коса“ на Фрида Кало и други.

Сред най-известните картини в музея са: „Звездна нощ“ и „Маслинови дръвчета“ на Винсент ван Гог, „Семената на ареои“ на Пол Гоген и „Сънят“ на Анри Русо.

Национален музей на Индия, Ню Делхи

Основан през 1949 г., музеят съхранява обекти от различни различни епохи, включително съвременни произведения на изкуството. Музеят съдържа около 200 000 произведения на изкуството, както индийски, така и с чужд произход, обхващащи над 5000 години.

Любопитно: 3 напреднали открития, които са били направени преди хиляди години в Древна Индия

Музеят разполага с най-богатата колекция от експонати от Харапската цивилизация, известна още като Индската цивилизация. Тя е една от трите най-древни цивилизации в историята, заедно с Древен Египет и Шумер.

Музей на изкуството „Метрополитън“, Ню Йорк

Музей на изкуството „Метрополитън“ е комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография и библиотека за научни изследвания. По своя мащаб представлява най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства.

Музеят покрива европейска живопис, американско изкуство, азиатско изкуство, изкуство от Африка, Океания и Южна Америка, антично изкуство на Близкия изток, Гръко-Римско изкуство, Египетско изкуство и много други.

Днес постоянната колекция съдържа над 2 милиона произведения на изкуството.

Ермитаж, Санкт Петербург

Ермитажът е най-големият музей в Русия и влиза в Топ 10 на най-посещаваните музеи в света. В него се пазят над 2 700 000 творби на изкуството от различни епохи, страни и народи, представящи световната култура от няколко хилядолетия до наши дни. Всяка година се посещава от близо 4 млн. души.

В Ермитажа се намират големи колекции от паметници на древногръцката, античната и средновековната култура, изкуството на Западна и Източна Европа, археологически и художествени паметници на Азия.

Музей д’Орсе, Париж

В музея са изложени творби на френското изкуство от периода от 1848 до 1914 г., включително картини, скулптури, декоративни изделия и фотографии. Неговата колекция на произведения на импресионисти е сред най-богатите в света.

Любопитно: Катакомбите на Париж: Под града на светлината се крие свят на мрак и смърт

Експозицията на музея е подредена в хронологичен ред, като всеки етаж представя различна епоха. В музея има творби на: Жан-Франсоа Миле, Едуар Мане, Пиер-Огюст Реноар, Едгар Дега, Клод Моне, Пол Гоген, Винсент Ван Гог, Едвард Мунк и други.

Национален музей на природата и науката, Япония

Националният музей е създаден през 1877 година и има една от най-богатите истории в страната. Това единственият всеобхватен научен музей в Япония и е централен институт за изследвания в областта на естествената история и историята на науката и технологиите.

Японската галерия в музея се фокусира около темата „Околната среда на Японския архипелаг“, като предлага експонати от природата и историята на архипелага, които обясняват как се е формирало съвременното население на Япония.

Музей на изящните изкуства, Унгария

Музеят притежава една от най-значимите световни сбирки на произведения на изкуството, обхващаща широк период от античността до началото на 20 век.

Музеят съдържа втората най-голяма сбирка на антично египетско изкуство в централна Европа. Колекцията съдържа около 4000 предмета.

Музеят разполага и със сбирка обхващаща целия период на класическата античност с гръцко, етруско, римско и гръко-египетско изкуство – повече от 5000 предмета.

В музеят има богати колекции от скулптури и творби на изобразителното изкуство – 600 бронзови пластики и близо 10 000 рисунки. Сред известните автори са: Леонардо да Винчи, Рафаел, Дюрер, Пусен, Рембранд, Гоя, Мане, Ван Гог и други.

Кои от изброените музеи и галерии бихте искали да посетите?

Пишете ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс