По колко пъти на ден трябва да се храним?

1
202
Добави коментар
svetla58
svetla58

През последните години думата „диета“ е толкова безнадеждно остаряла, че се е превърнала в лоша дума. Вместо строги ограничения момичета избират балансиран начин на хранене и го превръщат в начин на живот. След като е изяснено “какво” е здравословно, то сега трябва да изясним “по колко пъти на ден?”.

През 2016 г. японският учен Йошинори Осуми получи Нобеловата награда за откриването и изучаването на механизмите на автофагията. Ако клетката е временно ограничена в храненето, тя жертва стари и дефектни органели. Вместо това се синтезират млади органели и по този начин клетката се актуализира. Така се роди постенето, което е и интервален глад, който обитателите на Силиконовата долина и Холивудските хълмове обичат с цялата си душа. Има много вариации. Най-популярното: гладуваме 16 часа, ядем 8 часа (т.нар. Хранителен прозорец). Простата идея е „да не преяждаме през нощта“.

В нашето тяло няма брояч на калории. Но добре отброяваме времето. Колкото по-малък е прозорецът за хранене, толкова по-трудно е да се преядем. Докторът Андрей Беловешкин казва, че поради тази логика се застъпва за отхвърляне на закуските: „Математиката е проста. С пет хранения на ден, трябва да мислите пет пъти на ден какво ще бъде в чинията ви, кога, как и къде ще ядете. Ако отделяте толкова много внимание и време на храната, тогава кога ще живеете?”.

Това се потвърждава от мащабно проучване на учени от Медицинското училище към Университета Лома Линда в Калифорния, Института по клинична и експериментална медицина и Института по ендокринология в Прага. Специалисти проучиха поведението на хранене на повече от 50 хиляди души над 30 години. Тези, които ядат повече от три пъти на ден, възстановяват теглото си през годината, макар и бавно. А тези, които ядат по два или дори веднъж на ден, напротив, отслабват. Проучванията казват: колкото по-рядко се храним, толкова по-малки са числата на кантара. Но много важна подробност, която се забравя е: храненето трябва да бъде пълноценно. 

Но някои диетолози казват, че броят на храненията не е толкова важен за млад здрав човек под 30 години. Много по-важно е да не се яде след седем вечерта. Тогава тялото е в състояние да компенсира дори недохранването. Но колкото по-възрастен е човекът и колкото повече здравословни проблеми има – 45 години и отгоре, инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване, сърдечни проблеми – толкова по-подходящо е три хранения на ден без лека закуска.