Как да работим от вкъщи?

1
140
Добави коментар
svetla58
svetla58

В момента на повечето хора им се налага да си останят вкъщи и да работят в домашна обстановка. Което обаче се оказва леко предизвикателство за част от хората, тъй като колкото и хубаво да звучи да си по пижама цял ден, това те кара да се чувстваш по-разконцентриран и не настроен да работиш. Насладете се на тази възможност първите ден-два, но след това има няколко начина да се уверите, че можете да бъдете продуктивни докато работите, като в същото време се наслаждавате на бонусите на това да не се налага да пътувате до офис.
Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да намерите това, което ви помага да останете фокусирани, като същевременно разделяте работата си от домашния си живот.

НАМЕРЕТЕ ОТДЕЛНО РАБОТНО МЯСТО
Отделното работно пространство не трябва да бъде специализиран офис с врата, която се затваря (което често не е опция в по-малки жилищни помещения). Това трябва да бъде зона, която мислено ви подготвя за работен режим, независимо дали е отделна стая, малко бюро, поставено в ъгъла на хола или лаптоп в края на кухненската маса. В идеалния случай би било място, на което не ходите да си почивате, като вашата спалня или диван, и място, което другите членове на вашето домакинство също ще знаят, че е определено за работа.

СЪЗДАДЕТЕ СИ РУТИННА, КАКТО И РАБОТНИ ЧАСОВЕ
Това много често е най-сложната задача. Опитайте се да започнете работа по едно и също време всеки ден, ако можете, даже планирайте почивки (включително храненията) приблизително по едно и също време. Също така бихме ви посъветвали да не ядете във вашата работна зона.
В идеалния случай трябва да се опитате да получавате време на открито веднъж на ден, да пиете кафе или да разходите кучето, за да не “полудеете”, като цял ден стоите в затворено помещение.
И накрая –  опитайте се да прекратявате работата по едно и също време всеки ден. Очевидно ще има моменти, когато закъснял срок или проект се нуждае от вниманието ви дори след “работните” часове. Но в повечето ситуации имейл получен в 22 вечерта  може да изчака до следващата сутрин за отговор.

ОБЛЕЧЕТЕ ДРЕХИ, КАТО ЗА НАВЪН
Въпреки че това е една от най-хубавите страни на работата у дома – не е най-добрият вариант да прекарате деня по пижама. Не казваме да облечете някакви супер официални офис дрехи, но дънки и тениска. Оправете косата си, ако трябва сложете малко грим – обещаваме ви, че това ще ви накара да се почувствате в пъти по продуктивни.