Мутафчийски: Вече 107 заразени. Има вариант и да забраним излизането на възрастните хора

1
131
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Готвим се за вариант и да забраним излизането на възрастните хора навън, но това ще бъде трудно – изисква логистика на храна, лекарства.

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски в специално интервю за Нова телевизия.

Моля ви, недейте да се държите със заразените с коронавируса като с прокажени, не са такива“, призова още той.

Той съобщи още, че 107 са вече заразените от коронавируса у нас. Две нови положителни проби има от София.

На редовния брифинг на оперативния щаб в 17 часа бе съобщено за 105 заразени.

Въпросът колко още ни чака е много сложен. Китай се бори два месеца и половина, но те наложиха безпрецедентни мерки. В Южна Корея също нещата вървят към добре, но и там мерките са сходни.

При нас всичко едва сега започва. Математическите модели изследват практиките в Китай и Южна Корея, но и тези в Италия, посочи още ген. Мутафчийски.

Държавата според мен реагира много адекватно, и то много по-адекватно от всичко останало в нашата страна.

Претърпяхме много критики за мерките ни към грипната епидемия. Слава богу тя отмина, но сега вече епидемията от коронавируса е тук. Тя нямаше как да ни подмине. Смятам, че мерките ни са много добри, не са полвинчати. Великобритания вече дава отбой. Има послания внуците си да не посещават бабите и дядовците си. Там имаше рестрикция за закупуване на стоки в магазините, което беше добре, защото не се стигна до лудостта в пазаруването. Тоалетната хартия и при тях бе особено търсена, коментира ген. Мутафчийски.

Единият пациент в Пловдив е в Инфекциозна клиника, другият е под карантина в дома си.

Това, което се случва като заразени, е напълно очаквано развитие на ситуацията.

В Северна Македония има два случая на туристи, които са били в Банско. В Израел заразените, били в курорта, са трима. Така Мутафчийски отговори на критиките за блокадата на Банско. Това е 10-хилядно градче, а София е двумилионен град, добави още той.

Англичаните толкова лежерно го даваха досега, идваха англичани, които знаеха, че са контактували със заразени, посочи специалистът.

Целта е блокираните да не се приберат в родните си градове. Въпросът е да изкарат 14 дни. Остават и някои чуждестранни туристи.

Никъде в света нямаше обща блокада за цялата държавата. В Ухан мерките бяха драконовски, това доведе до голям успех. В Италия – като лекар казвам, че те закъсняха с мерките си. Имаше заиграване между политици, това е недопустимо, тук има твърда линия.

Младите хора показват изключително добра дисциплина, възрастните излизат навън, посочи още генералът.