Китайската ракета Лонг Марч 5 бе изведена на стартовата площадка преди полета на новия космически кораб

2
184
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: китайската ракета „Лонг Марч 5“ на стартовата площадка. Photo : CNSA

20 март 2020 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Както съобщих след успешния полет на „Крю Драгън“ през януари, следващото голямо събитие, което ще включва летателно изпитание на нов пилотиран космически кораб, ще бъде в Китай. Ракетата „Лонг Марч 5“, която ще изстреля прототипа на кораба за бъдещи мисии до околоземна орбита и Луната, бе изведена на стартовата площадка за окончателни тестове преди полета през втората половина на април.

Космическите блогъри, които следят отблизо развитието на китайската космонавтика, ни информират, че аварията на ракетата „Лонг Марч 7А“ изглежда няма да забави предстоящите стартове на „Лонг Марч 5“, което е отлична новина и дава надежда, че Китай ще успее да изстреля не само прототипа на пилотирания кораб, но и мисията си до Марс, планирана за месец юли. 

Първо обаче предстои т.нар. „мокър тест“ на ракетата, който представлява пълнене с гориво и обратно броене до момента на запалването на двигателите. Изглежда, че за нуждите на провеждането на „мокрия тест“ в обтекателя на ракетата е монтиран прототип на модул за новата орбитална станция на Китай (източник). По-късно обаче този модул ще бъде премахнат и заменен с прототип на новия пилотиран космически кораб. 

Мисията, планирана за април, е много интересна. Изглежда, че Китай ще се опита да повтори постижението на САЩ през 2014 година, при който корабът „Орион“ за бъдещи пилотирани лунни мисии беше изпратен на разстояние 5 800 километра от Земята. Тогава за пръв път от приключването на пилотираната програма „Аполо“ през 70-те години нов кораб, предназначен за пилотирани мисии, напусна пределите на най-ниската околоземна орбита. 

Китай ще се опита да проведе сходен полет, като прототипът на пилотирания кораб трябва да се отправи на разстояние 7 000 километра от Земята, преди да се завърне посредством система от парашути. Ще следим внимателно как ще се развие проектът – подобни събития се случват сравнително рядко в космонавтиката, а са отминали вече близо 50 години от последните пилотирани полети отвъд околоземна орбита. Колкото повече нови разработки има, които ще доведат до съвременни експедиции в далечния космос, толкова по-добре! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/