COVID 19 vs H1N1

2
990
Добави коментар
ivanss
ivanss

Свинският грип е инфекциозно заболяване, което се причинява от един от няколко вида свински грипни вируса. Щамове, свързани с огнища на т.нар. „свински грип“, които са открити сред грипните вируси серотип C и подтипове серотип А, включват H1N1, H1N2, H2N1, H3N1, H3N2 и H2N3.

Свинският грип е открит за пръв в Мексико през април 2009 г., където вирусът е изнамерен като смес от три щама.Шест от гените му са много подобни на грипния вирус H1N2, който е намерен в свине около 2000 г.

Свинският грип е широко разпространен сред популациите свине по света. Предаването на вируса от свиня към човек не е често явление и не винаги води до грип у човека, като обикновено води само до производството на антитела в кръвта. Ако предаването доведе до грип у човека, то става въпрос за зоонозен свински грип. Хората с редовен досег до свине са с повишен риск от заразяване със свински грип.

Към средата на 20 век става възможно идентифицирането на подвидовете грип, което позволява точното диагностициране на предаването към хората. От тогава са потвърдени само 50 такива предавания. Тези щамове на свинския грип рядко се предават от човек на човек. Симптомите на зоонозния свински грип при човека по принцип са подобни на тези на стандартния грип: втрисане, температура, възпалено гърло, болки в мускулите, главоболие, кашлица, отпадналост, задъхване и общ дискомфорт.