Деница Сачева: 1300 безработни са се регистрирали само за ден

1
152
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Безработицата рязко тръгна нагоре в първата седмица от извънредното положение, потвърди социалният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви тази сутрин. „Увеличиха се от 750 на ден до 1300 регистрациите на безработни в рамките на миналата седмица – в петък регистрациите бяха 1301“, съобщи тя. Всичко е условно обаче, защото паралелно с освобождаването на хора, се увеличава и търсенето на работна ръка – много ресторанти например преминават към доставки и им трябват хора да ги изпълняват, коментира министърът.

Очакваме голям ръст на безработицата, имаме готовност през оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ да подпомогнем обезщетенията за безработица, увери социалният министър. Основната мярка тук е схемата, заложена във върнатия от президента закон с мерките при извънредно положение. По нея фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване ще покрива 60% от заплатата на съответния служител, ако работодателят запази работното място и поеме останалата част от заплатата.

Социалното министерство ще предложи и да се отворят защитени детски градини, където да се приемат децата на хората, които не могат д отсъстват от работа – лекари, полицаи, медицински сестри и т.н. Сачева съобщи още, че част от 20-те млн. лв., които се насочват от оперативната програма за допълнително възнаграждение на медицинските екипи на първа линия на борбата с коронавируса, вече са по сметките на здравното министерство. Лекари, медицински сестри, санитари, санитарни инспектори, спешни екипи ще получат по 1000 лв. към заплатите си, обеща в началото на кризата премиерът Бойко Борисов.

Работодателят няма право да пуска служителя в неплатен отпуск без негово съгласие, напомни отново пред Би Ти Ви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Много хора обаче нямат никакъв избор и са в пълна неизвестност какво се случва с работата и заплащането им.

ПОЛЕЗНО

От днес колцентърът на министерството – тел. 080088001, ще предоставя безплатна психологическа подкрепа на възрастни хора и хора с увреждания. За целта са подбрани доброволци – психолози и студенти по психология и социална педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които всеки ден от 9 ч. до 17 ч. ще консултират нуждаещите се. Колцентърът на МТСП ще продължи да дава и актуална информация за въведените мерки в социалната сфера до края на извънредното положение, както и по теми, свързани с организацията на работа, правата на работещите, предоставянето на социални помощи и др., посочват от министерството.

От следващата седмица би трябвало към общините да бъдат насочени други 20 млн. лв. от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които да се разшири патронажната грижа за възрастни, самотни, хора с увреждания и хора под карантина. Увеличен е бюджетът на програмата, по която се осигурява топъл обяд на 20 000 нуждаещи се. В момента 43 000 самотно живеещи пенсионери получават патронажна грига, уточни Сачева.

Пълен списък на общините, които доставят храна и лекарства на хора по домовете е публикуван на сайта на социалното министерство и на сайта на националното сдружение на общините.