Facebook също сваля качеството на видео стрийминга си в Европа

1
110
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Facebook ще свали качеството на видео стрийминга в основната си платформа и в Instagram в Европа, ставайки поредният американски технологичен гигант, откликнал на призива на Европейския съюз, предава Reuters. Целта е да не блокират мрежите в момент, когато масово хората работят изолирани от дома си заради коронавирусната епидемия.

По-рано миналата седмица Netflix, YouTube, Alphabet, Amazon и Disney заявиха, че ще понижат качеството на видеото си.

Това се случи, след като еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон призова стрийминг платформите да освободят честотната лента за целите на здравеопазването и дистанционното обучение, което в момента практикуват хиляди деца на континента.

Европейските телекомуникационни оператори твърдят, че мрежите им са успели да се справят с покачването на трафика на данни досега. Все пак има опасения от натоварване, тъй като все повече хора работят у дома.

“За да помогнем за облекчаването на всякакви потенциални “задръствания” в мрежата, ние временно ще намалим скоростта на битовете за видеоклипове във Facebook и Instagram в Европа”, се казва в изявление на Facebook. Очаква се това да продължи докато има опасения от блокиране на интернет мрежите.

Netflix и YouTube заявиха, че ще намалят качеството на картината си за период от 30 дни, Disney – че ще намали общото използване на честотната лента с най-малко 25%.

Видео стриймингът може да представлява около две трети от трафика на фиксираните и мобилни мрежи.