Брокерите на имоти минават на онлайн огледи. Правят връзки на живо през скайп и вайбър

1
130
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Виртуалните огледи и другите технологии на базата на интернет се очертават като спасение на имотния пазар в условията на пандемия и свързаните с нея ограничения, споделят от посредническите агенции в столицата.

 „На практика минаваме на работа с клиентите почти изцяло онлайн”, каза за „Монитор” Полина Стойкова, изпълнителен директор на една от големите посреднически фирми. „От години се използват видеоклипове на имотите или виртуален оглед на 360 градуса. При него има и компас, от който се вижда на къде гледа например прозорецът или терасата и разположението. В случая има и вариант за гледане със специални очила, които дават усещане, че човек е вътре в помещенията.

Отделно се прави и връзка на живо през различните мрежи като скайп и вайбър и оглед онлайн. При тези сеанси клиентите обикновено питат същите неща, както, ако биха били отишли на оглед на място. Във видеоклиповете към всяка обява се показва подробно целият имот”, обяснява тя. Според Стойкова при ситуацията в момента обаче подобен вид дистанционно оглеждане е трудно осъществимо, особено за имотите, където живеят хора, защото е почти невъзможно собствениците или обитателите им да се съгласят външни хора да им влизат в дома. Шансът е по-голям това да стане в новопостроени или празни имоти.

„Технологиите през интернет се използват от доста време, защото с тях се пести и време и дава възможност на клиентите да видят имота, без да им се налага да ходят до него. Това особено ги улеснява, когато са от друг град или чужда държава. Преди да вземат решение, естествено, много от тях правят и окончателен оглед на място. Новата ситуация ще направи още по-актуални подобни услуги. В краен случай обаче ролята на консултанта (брокера) не се губи.

Той отговаря на всички запитвания на клиенти и им дава подробна информация, изпраща документи и, разбира се, води разговори по телефона. Може да се направи и конферентен разговор с повече участници. Използването на онлайн технологиите не означава, че смисълът на работата на имотния брокер се променя”, смята още Стойкова и добавя, че не бива да се забравя недоверчивостта на българина, предпочитащ да види на място нещата.

Относно състоянието на пазара след въвеждането на извънредното положение Наско Атанасов от друга софийска агенция уточнява, че в момента е пълно затишие. „Само през интернет и по телефона се обменя информация между потенциални клиенти и брокери. В общи линии и продавачи и купувачи отказват огледи и срещи, което сега е нормално. Лошото е, че никой не може да прогнозира докога ще продължи тази ситуация.

Спре ли до месец нарастването на броя на заразените, смятам, че нещата ще се уталожат”, прогнозира Атанасов. По думите му тогава има по-големи шансове за пазара на имоти.

Според брокера дали прибралите се в родината заради пандемията българи след отминаването й ще решат да инвестират в имот у нас зависи от много неща. „В случая е важно е дали тези хора са събрали достатъчно пари от гурбета и могат да си позволят да потърсят имот, или са сезонни работници, заработили колкото за прехрана на семейството и да купят по-хубав телевизор за дома.

Според Полина Стойкова евентуалното продължаване на ограниченията заради пандемията до лятото или есента ще нанесе сериозни щети върху пазара на недвижими имоти. Няма да има сегмент от него, който да остане незасегнат.

„От началото на март до въвеждането на извънредното положение нещата вървяха нормално. За курортите традиционно най-голям бе интересът към морския бряг и ски центровете. Около 50-60% от запитванията бяха от страна на потенциални български купувачи.

Чужденците бяха повече в Слънчев бряг и Банско, където средните цени са 400-450 евро/кв. м. Селските къщи най-често се търсеха в районите на Велико Търново, Варна и Стара Загора. Някои са готови да купят съборетини и на практика да си ги построят отново. Други, около три четвърти от купувачите, предпочитат готови за живеене имоти с обзавеждане”, обясни Стойкова.

По думите й рано е отсега да се каже какво ще е влиянието на пандемията от парагрипния коронавирус. „Пазарът обикновено при кризи реагира в рамките на 5-6 месеца след шока, както беше с кризата, започнала към края на 2008 г. на запад. Тогава у нас цените започнаха да падат през пролетта на следващата година. При сегашната ситуация пазарът сигурно просто ще спре, което е добре. Важното е по-бързо икономиката да се върне към нормалния си ритъм и да не се поддаваме на спекулации”, смята тя.