Ползите от етеричните масла и най-добрите етерични масла

1
194
Добави коментар
angels82
angels82

Какво са етеричните масла

Етеричните масла, извлечени от растенията (буквално приемащи „същността“ на аромата и аромата на растението или билката), се използват за лечебни и уелнес цели от векове. Понякога ползите идват от втриването на маслата в кожата, но те могат да се добавят и в топли бани, които да се вдишват чрез ползите от ароматерапията. В зависимост от маслото, те могат да се използват за облекчаване на главоболие или мускулна болка, да помогнат при емоционални проблеми като тревожност и стрес.

Някои масла (като мента, лавандула и лимон) имат повече от една цел и могат да се смесват, затова проверихме комплекти, които съчетават няколко етерични масла. Когато избирате, уверете се, че тези колекции включват всички лични фаворити.

Потърсихме и масла, които са естествено получени, а не са преминали през химичен процес. Това гарантира, че те са по-чисти и по-малко разредени, с автентични аромати, за да създадат приятен аромат, който да облекчи болките ви или просто да превърнете времето за баня в спа ритуал.

Какво представляват етеричните масла и как ги използвате?

Етеричните масла са растителни съединения, извлечени от кора, цветя, листа, корени, стъбла, семена или плодове. Парна дестилация е най-често срещаният процес за извличане на растителни масла, но по-тежките материали, като цитрусовите кори, са студено пресовани. След приключване на процеса на екстракция остава концентрирано растително масло, което съдържа лечебните ароматни съединения на това специфично растение.

Има три основни метода за използване на етерични масла Инхалация

Вдишването е най-често срещаният метод за използване на етеричните масла и е основата на ароматерапията. Можете да вдишвате масла директно от бутилката или да излеете няколко капки в дифузьор, който разпространява аромата върху голяма площ. Можете дори да намокрите памучна марля с етерично масло и след това да поставите ароматния памук близо до вас или във всяка област, която искате да ароматизирате.

Локално

Много етерични масла се използват локално, което означава, че се прилагат върху кожата. Въпреки това, тъй като етеричните масла могат да бъдат дразнещи за кожата сами по себе си, обикновено етеричното масло се разрежда с масло-носител, преди да се втрие в тялото. Маслата от сладък бадем, кайсия и жожоба са най-често срещаните видове масла-носители.

Вътрешно

Понякога етеричните масла се добавят към вода, сок или храни и се приемат. Но докато капка или две етерично масло от лимон е хубав начин да добавите вкус към чаша вода, редовното или интензивно поглъщане на етеричните масла не се препоръчва, освен ако не сте посъветвани да го направите от обучен ароматерапевт или друг холистичен експерт.

За какво да внимавате, когато закупувате етерични масла

Тъй като етеричните масла не са обект на строги регулации или държавен надзор, ще срещнете много маркетингови подходи и необосновани претенции, когато пазарувате тези ароматни масла. За да намалите полето до най-добрите марки, използвайте тези указания.

Първо, уверете се, че всъщност е етерично масло, а не парфюм, ароматизирано масло или синтетично масло. Въпреки че тези нисши масла имат своите приложения, те не осигуряват предимствата на истинските етерични масла. Етеричните масла са етикетирани като такива на бутилката. Ако цената е много по-ниска от другите марки, внимавайте. Може да отнеме стотици килограми растителен материал за производството на една унция етерично масло, така че тези продукти често са скъпи. Подозрително ниската цена обикновено означава по-ниско качество. Въпреки че няма официални разпоредби, определящи етеричното масло от „терапевтичен клас“, когато се използва от реномиран производител, този термин предполага, че маслото е чисто и дестилирано при строго контролирани условия. Потърсете на бутилката продукти с общо и ботаническо име на растението. Някои етерични масла също могат да означават страната на произход на растението. Още по-добре е, ако етикетът на продукта показва процеса на дестилация, дата на дестилация и срок на годност. Добрите етерични масла идват от органично отглеждани растения. Не искате остатъци от пестициди или други токсични химикали във вашето масло. По принцип етеричните масла се доставят в малки стъклени бутилки с кафяво стъкло, обикновено с дозатори за капене. Избягвайте бистри бутилки, пластмасови или метални контейнери, които често сочат, че маслото е с по-ниско качество. Също така реномираните марки етерични масла не използват каучукови капачки за капкомери. Концентрираното масло в крайна сметка ще разтвори каучука, като разруши маслото. Ако купувате смес от етерично масло, етикетът трябва да посочва какви масла са включени. Повечето авторитетни производители на етерично масло принадлежат към Националната асоциация за холистична ароматерапия. Проверете уебсайта на компанията, за да видите дали марката, която смятате, е член. Често срещано е и използването на реномирани компании за етерично масло да проявяват загриженост за устойчивите земеделски практики, етичното събиране и други екологични проблеми. Трябва да намерите информация за тестване на продукти на уебсайтовете на реномирани компании за етерично масло. Обикновено компаниите тестват всяка партида масло с газова хроматография и мас-спектрометрия, за да потвърди чистотата. Популарни етерични масла и тяхното използване

Въпреки, че има стотици етерични масла, нека разгледаме най-популярните.

Мента: облекчава главоболието и мускулните болки, стимулира енергията и намалява газовете и бавното храносмилане. Лимон: облекчава стреса и тревожността, добавя аромат на вода и други напитки и е полезен за почистване на домакинствата поради антимикробните си свойства. Чаено дърво: мощен антимикробен препарат, който затваря кожни състояния и инфекции. Роза: афродизиак и подобряващ настроението, който също овлажнява кожата. Розмарин: облекчава запушването на носа, синусите и гърдите и изтънява слузта. Лавандула: успокоява нервите и подобрява съня. Евкалипт: облекчава задръстванията в гърдите и синусите и помага за изчистване и стимулиране на ума. Джинджифил: облекчава газовете, успокоява гаденето, стимулира храносмилането и помага при запек. Римска лайка: полезна при менструални спазми, също облекчава безсънието и безпокойството. Карамфил: предлага широка гама от антимикробни свойства, също така работи добре за облекчаване на зъбобол, докато не можете да посетите зъболекар. В следващата класация ще ви представим нашия избор за най-добрите етерични масла. За ваше удобство сме подбрали онлайн магазините с най-добри цени на съответните модели. Съветваме ви да пазарувате онлайн, тъй като цените са по-ниски, имате законно право да върнете уреда в срок от 14 дни, а да не забравяме и безплатната доставка до дома ви. Въздействие върху психо-емоционалното състояние Прекомерно безпокойство, тревога, страх, напрегнатост, стрес и нарушения на съня

Вана: 3-5 капки етерично масло смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, сол) и добавете към водата за ваната. Масажно масло за тяло: 2 капки етерично масло смесете с 1 супена лъжица базово масло (масло от жожоба). Масажирайте внимателно областта на сърцето. Аромалампа: добавете 3-5 капки етерично масло в аромалампа или дифузер на 15 кв.м.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Главоболие и мигрена

Масажно масло за тяло: 2-4 капки етерично масло смесете с 10-20 мл. базово масло (масло от жожоба). Масажирайте с кръгообразни движения слепоочията, областта около очните кухини, зад ушите и врата.

Мускулно и нервно напрежение

Масажно масло за тяло: 2-4 капки етерично масло смесете с 50 мл. базово масло.

Херпес симплекс

Външно (локално) приложение: нанесете 1 капка етерично масло в чист вид върху засегнатия кожен участък / няколко пъти на ден. След вторият ден смесете маслото от Маточина с малко базово масло и полученият мехлем нанасяйте редовно върху засегнатите от херпес участъци.

Генитален херпес

Вътрешно приложение: накапете 1-2 капки масло от Маточина върху кубче захар или смесете с чаена лъжичка мед и добавете към ¼- ½ л. вода, сок или билков чай / 2-3 пъти на ден.

Стомашно-чревни оплаквания (подуване на корема, тежест, газове, болки и спазми)

Вътрешно приложение: 1 капка етерично масло се смесва с 1 ч.л. мед / 2 пъти дневно.

Менструационни проблеми и разстройства в климакса

Вътрешно приложение: накапете 1-2 капки масло от Маточина върху кубче захар или смесете с чаена лъжичка мед и добавете към ¼- ½ л. вода, сок или билков чай / 2-3 пъти на ден.

Сърдечно-съдови проблеми

Аромалампа: добавете 3-5 капки етерично масло в арома лампа или дифузер на 15 кв.м. Вътрешно приложение: 1 капка етерично масло се смесва с 1 ч.л. мед / 2 пъти дневно.

Грижа за кожата

Външно приложение: може да се прилага в чист вид върху засегнатия участък от кожата. За чувствителна кожа – смесете добре както с кокосово масло, така и с други базови масла. Редовната употреба на маслото от Маточина подобрява еластичността и мекотата на кожата, запазва естествения водно-мастен баланс, необходим за нейното здравословно сияние!

Кухня

За овкусяване на храна: добавете 1 капка 100% натурално масло от Маточина към сметана (зехтин или слънчогледово масло) и овкусете храната.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

Въздействие върху психо-емоционалното състояние Стрес, нервност, тревожност, депресия

Аромалампа: добавете 4-6 капки етерично масло на 15 кв.м.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Спортни травми, наранявания или кожни заболявания

Разтривки: 1-2 капки етерично масло смесете с 10 капки базово масло (бадемово масло или чист зехтин. Компреси: 20 капки етерично масло смесете с 250 мл. вода.

Синини, охлузвания и ожулвания

Външно приложение: маслото се прилага неразредено върху кожата. Същото важи за охлузвания и ожулвания, ако не са инфектирани.

Контузии, хематоми, отоци и мускулни болки

Разтривки: 1 капка етерично масло смесете с 10 капки базово масло.

Изгаряния, открити рани, хематоми, тендонити

Външно приложение: маслото се прилага в чист вид върху кожата.

Стимулира функцията на черния дроб и жлъчката

Топли обвивания: капнете 3 капки от етеричното масло в 2 литра преварена вода. Намокрете и обвийте областта на корема.

Слънчеви и травматични изгаряния

Маски за лице: 4 капки етерично масло се смесва с 70 мл. кокосово масло.

Ревматизъм и артрит

Вана: 4-6 капки етерично масло смесете с емулгатор (1 л. мляко, крем, морска сол, сметана, сол) и добавете към водата за ваната. Продължителност: макс. 15-20 мин. Разтривки: 8 капки етерично масло смесете с 5-10 мл. базово масло.

За бързо зарастване на рани

Външно приложение: нанасяйте 2 пъти дневно маслото в чист вид върху раната, докато раната се затвори.

Кръвоспиращо действие

Външно приложение: директно накапете капка по капка от етеричното масло в кървящата рана; кръвотечението постепенно намалява и спира; при по-големи рани използвайте компреси.

Лечение на белези

Външно приложение: Ако раната е затворена: 1 капка етерично масло се смесва с базово масло и се прилага по 3 пъти на ден, за да се минимизира образуването на белези. За да направите старите белези по-малко забележими, нанасяйте сместа по 3 пъти на ден в продължение на най-малко 6 месеца.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

Въздействие върху психо-емоционалното състояние Депресия, нервност, тревожност, безпокойство и безсъние

Аромалампа: добавете 3-4 капки етерично масло към 4 с.л вода. Вана: 4-6 капки етерично масло смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, сол) и добавете към водата за ваната.

Въздействие върху човешкото тяло Херпес

Локално приложение: нанесете 1 капка етерично масло в чист вид върху засегнатия кожен участък.

Язвена болест, гастрит и болест на дванайсетопръстника

Вътрешно приложение: макс. 5 капки етерично масло смесете с чаена лъжичка мед и добавете към чаша вода или билков чай / 3 пъти на ден.

Слънчевото изгаряне

Локално приложение: в разреден вид 1:10 в базово растително масло.

Ревматизъм и подагра

Компреси: 15 капки етерично масло смесете с вода или разтворете в ароматно олио. Сложете малка хавлиена кърпа върху водата и я оставете да се напои. Изстискайте я добре и я поставете върху болезненото място.

Болки в гърба и ставите, невралгии, болки в мускулите и разширени вени

Масажно масло за тяло: 20 капки етерично масло смесете с 50 мл. базово масло.

Инфекция на пикочните пътища

Вътрешно приложение: 2-3 капки етерично масло смесете с чаена лъжичка мед и добавете към чаша топла вода или билков чай / 3 пъти на ден.

Нарушение на дейността на бъбреците и жлъчните пътища

Вътрешно приложение: 2-3 капки етерично масло смесете с чаена лъжичка мед и добавете към чаша топла вода или билков чай / 3 пъти на ден.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

Въздействие върху тялото Антисептично (дезинфектиращо) действие

Аромалампа: добавете 2-3 капки етерично масло на 15 кв.м.

Простудни заболявания, кашлица, хрема, синузит

Инхалация: добавете 1-3 капки етерично масло в 2 л. вряща вода и вдишвайте парата в продължение на 10 минути. Масажно масло за тяло: 3 капки етерично масло смесете с 100 мл. базово масло.

Пародонтоза, възпалени венци, профилактика на устната кухина (вкл. лош дъх на устата)

Гаргара или вода за уста: добавете 1 капка етерично масло към пастата за зъби вечер с обилно изплакване на устата.

Кожни обриви и възпаления

Вана: 5-10 капки етерично масло смесете с емулгатор и добавете към водата за ваната.

Атопичен дерматит, екзема, хемороиди

Вана: 4-5 капки етерично масло смесете с емулгатор и добавете към водата за ваната. Продължителност: 10 мин. Масажно масло за тяло: 1 капка етерично масло се смесва с 50 мл. чист зехтин. Ззасегнатите участъци се разтриват внимателно / 2-3 пъти дневно.

За бързо заздравяване на рани

Разтривки: 1 капка масло се смесва с 50 мл. чист зехтин или базово бадемово масло. Нараненият участък се разтрива внимателно 2-3 пъти дневно и се оставя открит. Вана: 4-5 капки етерично масло смесете с емулгатор (напр. 1 л. мляко) и добавете към водата за вана.

При потящи се крака

Вана за крака: 3 капки етерично масло от Смрадлика и 4 капки Лавандула смесете с емулгатор и добавете към водата за ваната за крака.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

Въздействие върху психо-емоционалното състояние Прекомерно безпокойство, тревога, страх, напрегнатост, стрес и нарушения на съня

Вана: 3-5 капки етерично масло смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, сол) и добавете към водата за ваната. Масажно масло за тяло: 2 капки етерично масло смесете с 1 супена лъжица базово масло (масло от жожоба). Масажирайте внимателно областта на сърцето. Аромалампа: добавете 3-5 капки етерично масло в аромалампа или дифузер на 15 кв.м.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Главоболие и мигрена

Масажно масло за тяло: 2-4 капки етерично масло смесете с 10-20 мл. базово масло (масло от жожоба). Масажирайте с кръгообразни движения слепоочията, областта около очните кухини, зад ушите и врата.

Мускулно и нервно напрежение

Масажно масло за тяло: 2-4 капки етерично масло смесете с 50 мл. базово масло.

Херпес симплекс

Външно (локално) приложение: нанесете 1 капка етерично масло в чист вид върху засегнатия кожен участък / няколко пъти на ден. След вторият ден смесете маслото от Маточина с малко базово масло и полученият мехлем нанасяйте редовно върху засегнатите от херпес участъци.

Генитален херпес

Вътрешно приложение: накапете 1-2 капки масло от Маточина върху кубче захар или смесете с чаена лъжичка мед и добавете към ¼- ½ л. вода, сок или билков чай / 2-3 пъти на ден.

Стомашно-чревни оплаквания (подуване на корема, тежест, газове, болки и спазми)

Вътрешно приложение: 1 капка етерично масло се смесва с 1 ч.л. мед / 2 пъти дневно.

Менструационни проблеми и разстройства в климакса

Вътрешно приложение: накапете 1-2 капки масло от Маточина върху кубче захар или смесете с чаена лъжичка мед и добавете към ¼- ½ л. вода, сок или билков чай / 2-3 пъти на ден.

Сърдечно-съдови проблеми

Аромалампа: добавете 3-5 капки етерично масло в арома лампа или дифузер на 15 кв.м. Вътрешно приложение: 1 капка етерично масло се смесва с 1 ч.л. мед / 2 пъти дневно.

Грижа за кожата

Външно приложение: може да се прилага в чист вид върху засегнатия участък от кожата. За чувствителна кожа – смесете добре както с кокосово масло, така и с други базови масла. Редовната употреба на маслото от Маточина подобрява еластичността и мекотата на кожата, запазва естествения водно-мастен баланс, необходим за нейното здравословно сияние!

Кухня

За овкусяване на храна: добавете 1 капка 100% натурално масло от Маточина към сметана (зехтин или слънчогледово масло) и овкусете храната.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

Лавандулата има аромат, който е чудесна комбинация от пресни, цветни, чисти и спокойни цветове. Това е този динамичен аромат, който се използва широко за парфюми, сапуни, освежители и продукти за красота. Като един от нашите най-популярни продукти, лавандуловото масло е чудесно начинаещо масло и задължително за всеки дом. От продукти за грижа за кожата до релаксиращи съчетания, това масло може да влияе на много области в живота ви.

Лавандулово етерично масло използва: Отнасяйте се до този добре обичан аромат, като добавите няколко капки масло към лосиони, шампоани и продукти за грижа за кожата.

Направете скраб за тяло с кокосово масло, захар и есенциално масло от лавандула. Отпуснете се с масаж на шията или гърба с впръскване на лавандула. Използвайте лавандула като част от вашата вечерна програма. Разтрийте маслото на дъното на краката си преди лягане или разпъскайте върху възглавницата си с дестилирана вода и лавандула. Създайте освежител за стая с лавандула или го разпръснете, за да забраните остарелите миризми.

Как да използвам Научно: Приложете 2-4 капки директно в желаната област. Разреждането не се изисква, с изключение на най-чувствителната кожа. Използвайте, ако е необходимо. Дирекна инхалация , разпръскване чрез дифузиране. Приема се и като хранителна добавка.

Ароматна: Дифузира до 1 час 3 пъти дневно

Внимание: Да се ​​пази от деца. Ако сте бременна, кърмене, приемате медикаменти или имате медицинско състояние, консултирайте се с медицинско лице преди употреба. Само за външна употреба. Пазете от очите и лигавиците.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.