Служба трудова медицина Медик Консултинг ООД

1
129
Добави коментар
mall112.com
mall112.com

Участие в разработването на правила, норми и инструкции в предприятията за осигуряване на здраве и безопасност при работа и даване на съвети за правилното им прилагане.

Консултации при изпълнението на нормативните изисквания, свързани със здравословните и безопасни условия на труд в условията на компанията. 

Консултиране и подпомагане на Възложителя за изпълнение на дадените предписания от Регионалната инспекция по труда. 

Оказване помощ на работодателите за създаване на организация за безопасност и здраве при работа.

Във всяко предприятие, което Службата по трудова медицина започва да обслужва, се осъществява цялостна оценка (одит) на организацията на дейността за БЗР във всички области.

На основата на анализ на дейността за БЗР, специалистите от СТМ оказват помощ на длъжностните лица от обслужваното предприятие при разработването и прилагането на вътрешните документи за управление на дейността:

Определяне задълженията на длъжностните лица, работниците и служителите по безопасните и здравословни условия на труд в длъжностни характеристики, в правилник за вътрешния трудов ред и други.

Наличие на органи за безопасност и здраве при работа или възлагане с договорна други физически или юридически лица извършването на тази дейност. Изпълнение на функциите и задачите на тези органи.

Организация и провеждане на инструктажа и обучението на работниците и служителите по безопасност, хигиена на труда и противопожарна охрана. 

Наличие на досие, съдържащо одобрените проекти за строителството на обектите,документацията за приемането им, документацията на вентилационните,пречиствателните и други уредби, документацията свързана с безопасните качества на използваното оборудване и технологични процеси, както и на изискванията,свързани с безопасната им експлоатация и ремонти. 

Наличие на списък на съоръженията и дейностите с повишена опасност. Спазване на специфичните изисквания по отношение узаконяването, прегледите, състоянието им, документацията и правоспособността на персонала, който ги обслужва.

Прилагане на единна обща политика за превантивност на вземаните мерки за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, обхващаща технологията, работните места, оборудването и организацията на работа,условията на труд и социалните взаимоотношения.

Наличие на данни за безопасните и здравословни условия на труд, оценка на риска, мерки за намаляването или отстраняването му и предоставяне на работниците и служителите на необходимата информация за това.

Създаване организация за разследване, регистриране, отчитане и анализиране на трудовите злополуки и професионалните заболявания. Вземане на мерки за отстраняване на причините, които са ги предизвикали.

Определяне места за трудоустрояване на работници и служители в дружества с персонал над 51 служители. 

Организация на дейността за предотвратяването на последиците от аварии.Наличие на аварийни планове и проиграване на възможните аварийни ситуации.

Взаимно информиране за рисковете при работа, координиране на дейността и определяне задълженията на работодателите при използването на един обект,помещение, работно място или оборудване от няколко предприятия или фирми.

Наличие на декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ и съответствие на декларираните данни, рискови фактори и мерки за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд с действителното състояние на предприятието.

Наличие на валидни протоколи от лабораторните измервания на параметрите на работната среда (микроклимат, осветеност, шум, прах, , токсични вещества,ел.магнитни полета и др.).