Българската Розова долина

1
200
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Толкова много исках да видя българската Розова долина и най-накрая мечтата ми се сбъдна. Сега ще ви препоръчам 5 места, които ме впечатлиха и вие непременно трябва да посетите. – Така започва последната си статия Хироко Суда, наш гост от Япония през септември миналата година.

Град Казанлък се намира сред омайната Розова долина и е известен с Фестивала на розата. В самия град има доста известни места, но посетите ли го, трябва да обиколите и околността. И така, ето ви пет по-малко изветни места около Казанлък.

Шипченски манастир
Шипченски манастир

На около 15 км от Казанлък ще се натъкнете на много красива църква, наречена Шипченски манастир. Красотата е в контраста – стените са оцветени в червено-кафяво, колоните в бяло, а кубетата са златни. Посветен е на загиналите руски войници и български опълченци, които са се сражавали на връх Шипка срещу османците. Манастирът е православен, построен през 1902 г., следвайки Московския архитектурен стил от 17ти век. Официалното му име е „Рождество Христово“.

Забележителна е кулата-камбанария. Камбаните са 17, общото им тегло е 12 тона. Материалът за направата им е металът от оръдейните снаряди, събрани наоколо. На стените са поставени 34 мраморни плочи, на които са гравирани имената на загиналите руски войници и български опълченци по време на шипченските боеве.

Шипченският мемориален храм се намира в село Шипка, на около 20 минути пътуване с кола от Казанлък. Работното време е от 9 до 17 ч., целогодишно. Входът е свободен. Тел.: + 359-889-902-368

Тракийската могила Голяма косматка
Голямата косматка

Излезете ли от Казанлък, навсякъде ще видите малки хълмове. Голямата косматка е същата като една от японските гробници. Това обаче е древна тракийска могила. Удивителното е, че около Казанлък има 120 такива хълма, а в цяла България са над 100 хиляди.

Една от тях е могилата Голяма косматка. Намира се на 13 км северно от Казанлък и близо до вече споменатия Шипченски манастир. Вътрешността на самата тракийска гробница е затворена за посетители, но е невероятно красива.

Севт III е бил древен тракийски цар, управлявал Одриското царство от 331 до 300 г.пр.н.е. В тази великолепна гробница са намерени многобройни златни артефакти, отразяващи неговата власт.

Озовете ли се вътре, ще видите три малки стаи, намиращи се след дълъг коридор. Репликата на саркофага е поместена сред каменен блок в задната част на гроба.

Гробницата на Севт III се намира на 15 минути пътуване с кола от Казанлък. Отворена е целогодишно, часовете за посещение са от 9 до 17 ч. Цената на билета е 6 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици и студенти. Тел.: + 359-882-399-028 или + 359-431-63762

Народният музей Дамасцена

Говорим ли за България и розите, става дума и за Народния музей Дамасцена. Тук ще заобичате още повече тези удивителни цветя и ще са запознаете с народната култура. Музеят първоначално е бил фабрика за добиване на розово масло. След отварянето му като частна фабрика през 2007 г., бил открит и музеят с ресторант, театър и розариум към него.

Месец след прибирането на розовата реколта фабриката все още работи на пълна мощност и може да видите как се добива маслото. Ако дойдете в друго време на годината, екскурзоводът подробно ще ви обясни как работи дистилерията.

1 кг от ценното розово масло се получава от 3 тона розови цветове. Маслото от българската Розова долина е известно в цял свят, а чистотата му се дължи на качествените растения.

Една от особеностите на музея са многото образци, свързани с народната култура. Тук ще видите различни народни занаяти, мебели и предмети от първа необходимост, което ще ви изуми. Влезете ли в магазина на музея, ще се натъкнете на много оригинални продукти, съдържащи рози – розово масло, розова вода и розов мед.

Музеят се намира в с. Скобелево, община Павел Баня. Може да дойдете само за 30 минути с кола от Казанлък. Работи целогодишно, в месеците април-септември от 9 до 19:30 ч., а от октомври до март – от 9 до 17 ч. Цената на билета за възрастни е 12 лв., ученици и студенти 6 лв., а даце и хора с увреждания влизат безплатно.

Връх Шипка
Паметникът на Свободата, връх Шипка

Пътят, водещ от разположения в Розова долина Казанлък до древния град Велико Търново, представлява своеобразен превал през Стара планина. Той води до връх Шипка, чиято височина е 1326 м. В този район се намира и Националния парк Шипка, където има различни паметници, свързани с битката при Шипка и загиналите в защита на върха руски и български воини.

Паметникът на Свободата е построен, за да напомня за Битката на връх Шипка. До него може да се стигне като се изкачат 870 стъпала. Висок е 31,5 м, видът му е внушителен и се намира на върха на планината. На изток, запад и север се вижда Стара планина.

На юг се простира Розова долина. Там е разположен и язовир Копринка, под чиито води се намира Севтополис, столицата на тракийското Одриско царство.

И така, националният парк-музей Шипка е на едноименния връх. Може да стигнете за 35 минути с автомобил от Казанлък. Работи целогодишно, април-октомври от 9 до 19 ч., а ноември-март от 9 до 17 ч. Входът е 2 лв. за възрастни и 1 лв. за студенти и ученици. Тел.: + 359-43-162-495

Етъра – откритият музей на народното творчество
Етъра

От връх Шипка продължете на север. След малко ще ви се покаже Народния музей на занаятите Етъра.

В него има много крсиви здания. Някои от традиционните къщи са били построени тук, но много други са били пренесени от близките райони. Особено интересна е къщата на Петър Сака, която е построена в Габрово в средата на 18ти век, която има обширен „надвиснал“ втори етаж и красиво украсени прозорци.

Всъщност, основното и най-интересното нещо в този музей е „водната сила“. Различни машини и инструменти работят с използването на водния поток от близката река. Има десетки видове – от мелници за брашно, точила, инструменти за дървообработка и перални, които работят на тази основа. Музеят е удивителен с това, че силата на водата се използва ежедневно.

Едно от най-впечатляващите неща е дървообработващият струг, който се върти много бързо с помощта на силата на водата. Парчето дърво се прикрепя към струга и се обработва по същия начин, както и при електрическия струг. По този начин, във времена без електричество хората са използвали водната сила.

Архитектурно-етнографския комплекс Етъра се намира на 15 минути с автобус извън Габрово и на 55 минути с кола от Казанлък. Работи целогодишно. През май-септември е отворен от 9 до 18 ч., а от октомври до април от 9 до 16:30 ч. Цените на билетите са 5 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици и студенти, а деца до 7 г. и хора с увреждания влизат безплатно. Тел.: + 359 66-801-830

Това е районът на и около Долината на розите, който имах удоволствието да посетя. Най-добрият начин е да пътувате с кола, без да бързате, за да разгледате и да се насладите на повече неща от очарователната Централна България.

С подкрепата на Исторически парк.