80% от руските помощи за борба с Covid-19 за Италия са ненужни

1
240
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Около 80% от руските доставки за Италия в помощ за борба с коронавируса са „ненужни“ – съобщава италианският всекидневник La Stampa, като се позовава на високопоставени свои политически източници, пише offnews.bg.

Русия изпрати 600 апарата за вентилация, за Италия заминаха и 100 военни вирусолози и епидемиолози след разговор между руския президент Владимир Путин и италианския министър-председател Джузепе Конте миналата събота. Снимки с руски военни камиони с доставките, пътуващи към Рим и Бергамо, бяха разпространени тази седмица.

„80% процента от руските доставки са напълно ненужни или малко потребни за Италия. Казано накратко, това е нещо малко повече от претекст“ – казва неназован източник пред La Stampa и допълва, че съдържанието е средства за дезинфекция, полева лаборатория за стерилизация и химическа профилактика и други подобни.

На практика Русия праща по-скоро военна, а не медицинска помощ. Не цивилни, а военни. Операцията не е на здравното, а на руското военно министерство.

„Те имат звания на генерали, полковници, майори, лейтенант-полковници, ангажирани в миналото с военни операции от Гвинея до Африка, където работеха заедно с Руското външно разузнаване. Сергей Кикот, високопоставен генерал, ръководителят на мисията, е специалист по антракс. Генадий Еремин, полковник, е експерт в бактериологичната война и е работил срещу свинския грип. Полковник Вячеслав Кулиш е експерт в разработването на защитна екипировка срещу заразни бактериологични агенти, работил е по програми за Ебола и Чума“, изрежда италианският вестник.

Претекст за какво?

Източникът на La Stampa твърди, че Путин преследва осъществяването на геополитически и дипломатически възможности чрез изпращането на помощи, пътували под мотото „От Русия с любов“. А Конте ги приел, за да запази добрите си лични отношения с Москва – коментира изданието.

Реакцията на руския посланик в Италия по отношение материала на италианския вестник е остра. Сергей Разов казва, че той е „извратен“.

„Подобни твърдения са плод на извратен ум. Безкористното желание да помогнеш на приятелски народ в беда се счита за коварно“ – коментира дипломатът пред руската новинарска агенция РИА новости.

Руски издания също коментират „красивия и великодушен жест“ на Путин. „Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло плюс чудесен пиар – на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите ѝ от ЕС“, пише „Независимая газета“ и предполага, че сега ще е по-трудно да бъдат обосновани санкциите срещу Русия.

„Елементарната икономическа логика тласка към „отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията“, допълва изданието, напомняйки и за руските контрамерки.

С повече от 7 500 жертви на усложненията от коронавируса и 74 000 заболели Италия е страната с най-много починали в света и втората по заразени след Китай.