УСПЕХ: Американската ракета Атлас 5 изведе в космоса модерния спътник AEHF-6!

1
148
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от снощното изстрелване. Photo credit : ULA

27 март 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно снощи в 22:18 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал, Флорида, САЩ, излетя американската космическа ракета „Атлас 5“. На борда на ракетата се намираше построеният от Локхийд Мартин спътник „AEHF-6“ за нуждите на американските ВВС. 

Снощният полет бе 11-ти за „Атлас 5“ в конфигурация „551“, което означава, че има 5-метров обтекател, 5 твърдогоривни ускорителя с американски ракетни двигатели „AJ-60A“ и горна степен „Центавър“ с един двигател „RL 10“. Както беше очаквано, полетът на „Атлас 5“ завърши напълно успешно, като шест часа и тридесет и осем минути процедурите по извеждането на спътника и обезопасяването на „Центавър“ приключиха безпроблемно. Общо ракети от семейството на „Атлас 5“ в различни конфигурации са изпълнили 82 полета без нито един провал. Това превръща „Атлас 5“ в един от най-надеждните носители в цял свят.

Излитането тази нощ беше много сложно – „Центавър“ трябваше да запали общо три пъти криогенния двигател „RL 10“, произвеждан от американското предприятие Аероджет Рокетдайн. Нямаше никакви неприятни изненади при трикратното рестартиране на степента.

Спътникът „AEHF-6“ е шестият от групировката AEHF. Това е комуникационен сателит и ще осигурява надеждна връзка, включително висококачествено видео, между американските лидери и разгърнатите по света военни сили.

Запис от снощния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/