Първият кораб Орион за полет до Луната се завърна на центъра Кенеди след проведените тестове

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Орион“ се завръща на центъра на НАСА Кенеди след проведените тестове в Плъм Брук. Credits: NASA/Kim Shiflett

27 март 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. На 25-ти март първият космически кораб на НАСА „Орион“, който догодина ще се отправи към Луната, се завърна в центъра на НАСА Кенеди след провеждането на сериозни изпитания, доказващи годността му. Вече на Кенеди „Орион“ подлежи на окончателна подготовка преди неговото изстрелване. 

Изпитанията бяха проведени в центъра на НАСА Плъм Брук, намиращ се в Охайо. „Орион“ пристигна там през есента на 2019-та, като тестовете бяха изпълнени в рамките на два етапа. По време на първия етап корабът доказа, че може да издържи на екстремните космически температури. При втория етап беше потвърдено, че електронните компоненти на „Орион“ могат да преминат безпроблемно през радиационните пояси на път към Луната.

Преди да бъде интегриран с ракета „Спейс Лонч Систъм“, космическият кораб подлежи на цялостно утвърждаване на всичките му подсистеми, проверка за течове, инсталиране на слънчевите му батерии и подлагането на някои от резервоарите му на високо налягане.

След това започва дългото пътешествие към Луната – първо предстои изпращането на кораба в съоръжението на Кенеди за зареждане с гориво, впоследствие монтирането на кула за аварийно спасяване (нищо че този първи полет ще е безпилотен и тестов). Накрая „Орион“ ще бъде изпратен в сградата за монтиране с ракета „Спейс Лонч Систъм“ – когато, разбира се, тази ракета на Боинг стане готова и пристигне на Кенеди. Последната стъпка преди изстрелването включва проверка на общия комплекс ракета-кораб.

И това ще е само първата мисия! Вторият космически кораб „Орион“, който ще бъде изстрелян през 2022 или 2023-та година, ще закара първите съвременни астронавти до орбитата на Луната след приключването на програмата „Аполо“ през 70-те години на миналия век. Първата експедиция до лунната повърхност е планирана за 2024 година, макар че вероятно ще претърпи забавяния заради коронавируса и производствени отлагания в създаването на „Спейс Лонч Систъм“. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/