НАСА избра космическия кораб Драгън на СпейсЕкс да обслужва лунната станция Гейтуей

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: Космическият кораб „Драгън XL“ доближава станция Гейтуей. Credits : SpaceX

28 март 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. НАСА избра първата фирма, която ще доставя полезен товар и научни експерименти до новата станция в окололунна орбита „Гейтуей“. Договорът е връчен на СпейсЕкс! 

Ще се използва вариант на космическия кораб „Драгън“, който ще е в състояние да извозва над 5 тона провизии. Ракетата-носител ще бъде „Фолкън Хеви“, която до този момент е летяла успешно общо три пъти.

„За завръщането на Луната и поддържането на бъдещи експедиции в далечния космос е необходима достъпна доставка на голямо количество полезен товар“, оповести президентът на СпейсЕкс Гуин Шотуел. „Посредством нашето партньорство с НАСА, СпейсЕкс доставя научна екипировка и критично количество провизии до Международната космическа станция още от 2012 година. За нас е чест работата да бъде продължена и отвъд околоземна орбита, като пренасяме товара на „Артемис“ към „Гейтуей“ станцията“.

Напомням на читателите, че станцията „Гейтуей“ в орбита около Луната е логичното продължение на работата по Международната космическа станция. В строежа на новата станция ще участват множество частни фирми и държавни агенции. Сред агенциите присъстват НАСА, Роскосмос, Японската космическа агенция, Канадската космическа агенция, Европейската космическа агенция. 

За повече информация: НАСА 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/