Прокуратурата препоръча на Агенцията по храните да засили контрола над магазините и заведенията за бързо хранене

1
132
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Върховната административна прокуратура препоръча на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме допълнителни действия по засилване на контрола по изпълнение на разпоредбите в Закона за храните и с противоепидемиологични мерки, установени със заповеди на министъра на здравеопазването в рамките на извънредното положение. Законодателството дава възможност на БАБХ при поява на нова болест или риск за здравето да актуализира ефективното извършване на официален контрол върху храните.

Това решение е взето след получената справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните на територията на цялата страна, с оглед увеличаващите се случаи на потвърдени случаи на пациенти с коронавирус и в защита на обществения интерес.

На 13 март 2020 г., заради въвеждането на извънредно положение на територията на Република България във връзка с разпространението на коронавирус COVID-19, ВАП изиска предприемането на спешни мерки от Българската агенция по безопасност на храните по предотвратяването на нарушения при предлагането на храни и хранителни продукти в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.

ВАП е изискала още от изпълнителния директор на БАБХ незабавно да бъде информирана за взетото от него решение.