Как да не преяждате: 6 грешки, които правите по време на вечерята

1
123
Добави коментар
svetla58
svetla58

Вечерята след тежък ден пред компютъра е познат сценарий. Както потвърждава диетоложката Лора Парада от ” Бавен живот” : “Виждам това много често. Моите пациенти нямат време или желание да планират правилно храненията си за деня и обикновено консумират нискокалорични, некачествени храни. И връщайки се вечер у дома гладни, уморени и напрегнати, те ядат обемиста вечеря безконтролно като награда. “

Не готвите качествено

Обърнете внимание не на калоричното съдържание на вашата вечеря, а на нейното качество. Според психоневролога Ициар Дигън , балансираната вечеря трябва да има около 400-600 калории, но “трябва да вземем предвид и количеството хранителни вещества в нея”. Диетоложката Парада настоява, че това е приблизителна стойност на калориите, която варира в зависимост от възрастта, пола, физическата активност. Тук не може да има идеално и точно количество.

Ядете след вечеря

Доста хора обичат късно след вечеря да се подсладят с нещо сладко, но е много по-добре да поставите основния акцент върху добре балансираната вечеря и да не “подхапвате” след нея.

Не слушате тялото си и се храните твърде късно

Друга често срещана грешка е късната вечеря. „Ако хората се научат да слушат телата си, те ще открият, че вечерният им глад идва обикновено час или два по-рано, отколкото когато са свикнали да ядат. По това време хората често подхапват леко. Така че защо да чакате, ако сте гладни? “ – казва Дигън. А Марта Валехо, специалист по хранене в Clínica Opción Médica. Тя настоява, че яденето твърде късно има метаболитни ефекти и влияе върху начина на усвояване на хранителните вещества.

Гледате на вечерята като на “награда”

Свързването на домашната вечеря с релаксация след работен ден е следващата грешка. И това, както отбелязва диетологът Clínica Opción Médica, води до неуспешен избор на продукти за вечеря. Ициар Дигън го нарича „набор от несъзнателни емоции, които натрупахме през деня и които се превръщат в желание да се наградим с вкусна вечеря след работа“.

Ядете малко протеин

Както отбелязва Лора Парада, жените консумират твърде малко протеин през деня. Ето защо е необходимо да го увеличите не само за вечеря, но и за обяд – това ще даде усещане за ситост и ще помогне да се регулира нивото на глюкоза в кръвта. Но ако говорим конкретно за вечерното хранене, тогава чудесен вариант са зеленчуците с риба, яйца или пиле. Марта Валехо предлага и други примери за здравословни протеинови вечери:

Крем супа от моркови, праз и чесън + пържени сардини.
Пържени яйца със спанак и гъби.
Салата от пресен спанак с цвекло и репички + скумрия.
Пилешки и зеленчуков бульон от целина, репички и моркови + френски омлет.
Запечен патладжан, сладък пипер, лук и домати + печена пъстърва.