БАБХ: Табели на сергиите с подсещане да мием плодовете и зеленчуците

1
125
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

На местата, където насипно се продават плодове и зеленчуци на видно място трябва да има табели, подсещащи клиентите преди консумация им да ги измият добре със сапун. Това стана ясно от участието на д-р Любомир Кулински, директор „Контрол на храните“ в БАБХ в сутрешния блок на БНТ.

„За продажбата на хляб е направено предписание пред щандовете да се слагат стъклени или плексигласови витрини, за да се ограничи чисто физическият достъп на клиентите до хляба. Да има щипки и еднократни найлонови торбички. Там, където това е невъзможно, държим тръговските обекти да има човек от персонала с лични предпазни средства, който като му посочите избрания хляб с щипката да го вземе и да го сложи в еднократната торбичка. Смятаме, че по този начин много ефективно се прекъсва прекият физически контакт на клиента с откритата храна”, поясни той.

Проф. Емил Воденичаров от катедра „Хигиена” в Медицинския университет в София, също в ефира на БНТ, посъветва да се мият плодовете и зеленчуците със сапун, защото на щандовете те се пипат от много хора.

Другият съвет на експерта е тези пресни храни да се оставят да престоят поне 24 часа в къщи преди да се консумират, защото така се намаляват рисковете върху тях да останали преживели корона вируси.

Според д-р Любомир Кулински от БАБХ друга мярка за ограничаване на разпространението на корона вируса е в големите магазини да се прави дезинфекция на работните места при всяка смяна на персонала. Той припомни за разработените съвместно с експерти от здравното министерство указания към бизнес операторите в производството и търговията с храни с основните санитарно-хигиенни мерки, които персоналът и собствениците трябва да спазват по време на работа. „Тези указания се изпълняват”, поясни експертът. „От най-малките квартални магазинчета до най-големите хипермаркети се проверяват ежедневно”, добави той и поясни и добави, че в началото е хората имали трудности с набавянето на лични предпазни средства и донякъде на дезинфектанти. „Само за последните 2 седмици сме направили над 3000 проверки в търговската мрежа и има направени над 330 предписания. Съставени са 35-40 акта. Има и един затворен обект (малко хранително магазинче – б. р.) в провинцията за лоша текуща хигиена.

Д-р Кулински съобщи още, че от днес започват тематичните проверки, свързани с Великден и Гергьовден. „Те ще са основна на производители и търговци на агнешко месо, на яйца, бои за яйца, козунаци и други тестени изделия традиционни за празниците. Отново ще се изисква българското агнешко да бъде маркирано с печат със синьо мастило.

За обработените в български кланици животни от чужбина – ще бъде с червено мастило. Както миналата година и тази ще се изисква на щанда в магазина да има четливо изписана табела за произхода на агнешкото месо.