Интервю с инж. Юлиян Кирилов, собственик на печатница Арт Инженеринг – Враца

1
185
Добави коментар
maznio007
maznio007

Как една офсетова и дигитална печатница може да премине към ролна продукция.

 

Как дойде идеята за производство на етикети на ролка?

Ю.К. Ние произвеждаме самозалепващи се етикети от много години – още от самото начало. Печатаме на листа и след това ги режем на прав нож или ги щанцоваме. Обслужваме главно местния пазар и няколко по-големи компании. Всички те бяха доволни от продукта, но с течение на времето започнаха да ни запитват и за етикети на ролка. Наблюдавам го от около 3-4 години. Тогава разбрах, че трябва да добавим и този продукт в портфолиото си, за да останем конкурентни на пазара и да не губим клиенти. Някои от тях модернизираха и автоматизираха производствата си с машини, за които са необходими ролни етикети. За мен беше ясна посоката на развитие, трябваше да съм в крак с тенденциите.

 

 

Как протече процесът по търсенето, избора и закупуването на оборудването?

Ю.К. От начало е трудно човек да се ориентира в машините, защото са ролни. Ние сме офсетова печатница, имаме и широк формат за външна реклама, но машините нямат нищо общо, с тези за ролни етикети. Става дума за различен процес на работа, различни прозводители, различни доставчици. Много е важно правилно „да отсееш зърното от плявата“ в първоначалната информация, както се казва.

Започнах проучването и скоро разбрах, че в България доставчиците на такова оборудване се броят на пръстите на едната ръка. Още в самото начало започнахме разговорите с Иван от Графтек, с който се познавахме от преди – това беше в началото на 2017 г, преди повече от 3 години. За мен беше най-важно, някой да ми даде правилната информация от която имах нужда, за да мога да тръгна в правилната посока и да взема добро решение.

Първото и най-важно нещо, беше да дефинираме пазара, на който се намирахме тогава и клиентите към който се целим – първо, да обслужваме настоящите си клиенти по по-добър начин и да ги задържим и второ, да разширим клиентската база с подобен тип клиенти. След няколко разговора с Иван и демонстрация в офиса им, стигнахме до заключението, че имам нужда от дигитално оборудване за етикети. Такива бяха клиентите ни и техните изисквания към момента – къси до средни тиражи, много на брой продуктови варианти, постоянни промени в дизайните и файловете, много разнообразни размери и изключително кратки срокове – от днес за утре.

Тогава започнахме с избора на оборудването. Правихме тестове и мостри, изчисления, сравнения и посещения при самите производители на част от машините. Това беше много полезно, защото можеш много да научиш за един производител, като влезнеш във фабриката му. Така съм си купувал и други машини преди много години, които работят и до днес и съм много доволен от тях.

 

 

Какъв беше процесът на покупка, доставка, инсталация и обучение?

Ю.К. Минахме през много варианти за машини, няколко пъти стопирахме проекта покрай натоварените кампании, пак го подновявахме. А трябва да се осигури и финансиране. Минаха 3 години докато стигна до покупката. В крайна сметка се спряхме на дигитална машина Коника Минолта и дигитален финишър DPR Scorpio SCR35PL, който закупихме от Графтек и това е първата машина от този клас в България.

Финишърът дойде направо при нас от фабриката в Италия, за 1-2 седмици. След това през уикенда от Графтек ни го инсталираха и ни направиха обучение. Всичко стана бързо и безпроблемно, а с машината се работи много лесно.

Как тези машини се вписаха в производството Ви?

Ю.К. Всеки колега в полиграфията знае, че печатането е най-лесната операция в нашата работа, после трябва продукцията да се доведе до завършен вид. Машината DPR Scorpio SCR35PL е много достъпна като цена, а има напълно достатъчно функции, за да сме максимално оперативни и да издаваме поръчките само с едно преминаване през машината. Има развиващ модул, секция за ламинат, много качествена дигитална плотерна секция от световноизвестен производител, отделяне на отпадъка – матрица или междуетикетно пространство, секция за разролване на отделни ролки – слитер и накрая пренавиване на готовия продукт. Сваляш от машината и предаваш на клиента! За нас това беше изключителен приоритет – да пестим нашето време и времето на клиента, а също и парите му. От момента на постъпване на поръчката, до издаването и на клиента са ни необходими няколко часа. Не се произвеждат скъпи щанци, не се чака и по 2-3 дена за изработка и доставка, а и после не мислиш как да ги поддържаш и къде да ги съхраняваш. Доволен съм и от печатната машина – качеството на печат е на много добро ниво.

Доставенето оборудване ни дава възможност да произвеждаме уникални етикети на изключително достъпни цени за клиента, без значение от тиража. Вече е възможно уникалният дизайн на етикета, да не е обвързан с нищо друго, освен с желанието на клиента и фантазията на дизайнера, без това да е свързано с някакви допълнителни разходи.

 

 

Какви са отзивите от клиентите Ви? 

Ю.К. За сегмента, в който сме се насочили, оборудването ни върши чудесна работа! От както споделих с няколко клиенти, че вече правим и етикети на ролка, поръчките започнаха да валят – аз самият не съм предполагал подобен наплив. Радвам се, че правилно съм предвидил тенденцията, че търсенето на етикети на ролка ще расте.

Доволен съм и от обслужването на Графтек. Всичко е на желаното от нас ниво и е така, както ни е обещано. В целия процес на работа до момента получаваме откровени отговори на въпросите ни и прецизна и достоверна информация, без стандартните търговски, заучени отговори. Не всичко е, както го пише в брошурата – важно е да има кой да ти каже скритите детайли и нещата, както са в действителност. Неслучайно сме дали достъп на Графтек, да канят за демонстрации свои потенциални клиенти, в нашата печатна база. Ние нямаме какво да крием, а бихме искали да подкрепим колегите.

За момента съм оптимистично настроен и ако нещата се развиват така и занапред, ще мислим за допълнителни инвестиции в ролния сегмент.