Платформата Бартоломео бе прикачена успешно към Международната космическа станция!

1
131
Добави коментар
redbul80
redbul80

Вляво : доближаването на „Бартоломео“ към порт за скачване на модула „Колумб“. Вдясно: Вече прикачената платформа към МКС. Photo credit : NASA

3 април 2020 г. 13:15 ч.

Светослав Александров. Да ни е честит последният компонент, добавен към МКС! Построеният от европейската компания Еърбъс и изстрелян от американската фирма СпейсЕкс „балкон“ на име „Бартоломео“ е вече в състава на станцията! 

Монтирането бе осъществено посредством канадската роботизирана ръка „Канадарм2“, която благополучно премести „Бартоломео“ към европейския модул „Колумб“. Процедурата бе изключително комплексна и отне няколко часа.

„Радвам се, че нашите космически проекти продължават в тези трудни времена“, съобщи Андреас Хамър, ръководител на космическия отдел към Еърбъс. „Това беше великолепно постижение от нашия екип. Отправям своите поздрави и благодарности към всички, които трябваше да работят под голям времеви натиск. Те имат пълното право да се гордеят с това“. 

Все още предстои прокарването на електрическите кабели от МКС към „Бартоломео“. Това ще бъде осъществено по-нататък, когато астронавтите излязат в открития космос. 

„Бартоломео“ често пъти бива наричан „балконът на МКС“ и неговата цел ще е да осигурява извеждането в открития космос на научни установки с тегло до 600 килограма и размер не по-голям от един метър. Платформата ще позволи на частни компании и държавни агенции да имат бърз и евтин достъп до космическото пространство. Могат да се провеждат разнообразни дейности, свързани с наблюдението на Земята, изпитването на нови технологии в областта на роботиката, провеждането на експерименти в сферата на материалознанието или астрофизиката.

Но най-важното е, че благодарение на този „балкон“ от външната страна на МКС ще могат да се монтира хардуер изцяло в роботизиран режим, без да се налага астронавти да извършват рисковани „космически разходки“.

За повече информация: Еърбъс

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/