Действията на Омбудсмана срещу колекторските фирми са закъснели

1
105
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Асоциацията за защита на потребителите обяви, че действията на Омбудсмана на България Диана Ковачева срешу колекторските фирми са закъснели. 22 дни след обявяване на извънредно положение в България все още няма реакция на властите, които да накарат колекторските фирми временно да спрат да тормозят гражданите. Това се случва на фона на вълна от хиляди граждани, които внезапно, в резултат на пандемията са загубили работата си. Те вече са в графата „безработни“ като получават част от доходите си или са останали без всякакви средства. Според очакванята на бизнес организациите, синдикатите и експертите броят на хората останали без работа ще се увеличава все повече.

На този фон наблюдаваме плахи и то по-скоро популиски призиви на някои партии, които реално са в управлението на страната, колекторските фирми да спрат натиска си над длъжниците, заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски. Едва в четвъртък (02 април) по-конкретни действия предприе омбудсманът. Диана Ковачева се ограничи с изпращането на препоръка до Асоциацията на колекторските агенции. В нея тя апелира фирмите за събиране на вземания да се съобразят с пандемичната обстановка и да проявят разбиране към граждани, които временно не могат да погасяват в срок задълженията си.

Смятаме, че реакцията на омбудсмана е закъсняла и е по-скоро симулиране на фалшива загриженост, а за много хора е дори цинична, защото призовава колекторските агенции за индивидуален подход към гражданите и политика за работа с уязвими лица, засегнати финансово от извънредното положение, каза Пейо Майорски.

В същото време БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити.

Предстои по предложение на правителството извънредното положение да бъде удължено. Затова отново призовавме институциите – Народно събрание и Правителство да предприемат необходимите мерки, за да се ограничи дейността на колекторските фирми в този труден и с много неизвестни етап, през който преминава България и света, допълват от АЗП.