СЗО: Медицинските маски забавят разпространението на коронавируса

1
102
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Експерти от Световната здравна организация /СЗО/ и учени от Хонконг и САЩ изтъкнаха, че обикновените медицински маски значително забавят, но не спират разпространението на коронавируса., съобщава ТАСС. Агенцията цитира научна публикация в американското списание „Нейчър медисин“, предава БТА.

„Нашите изследвания показват, че хирургическите маски значително забавят разпространението на респираторните вируси, заедно с капките влага, издишани от човека. Но те не препятстват придвижването на вирусните частици заедно с аерозолите. Това означава, че носителите на коронавируса от нов тип могат да използват хирургически маски за забавяне развитието на епидемията“, пишат учените.

Още от началото на пандемията специалистите от Световната здравна организация, а също така много международни експерти-епидемиолози твърде скептично се отнесоха към използването на обикновени хирургически маски в борбата срещу епидемията. Медиците отчитаха факта, че вирусът се разпространява предимно по аерозолен път, чиито частици свободно преминават през порите на обикновените маски. Както е известно, те не притежават степен на защита FFPv3 или по-висока.

Международен екип медици под ръководството на Бенджамин Коулинг, специалист от Центъра на СЗО по контрол на разпространението на епидемията в Хонконг, изучил как вирусите на грипа и различните коронавируси се разпространяват по въздушно-капков път. За целта екипът изследвал група от 250 доброволци, страдащи от белодробни инфекции. Половината от тях си сложили хирургически маски и дишали в специален апарат, улавящ капките влага и аерозолните частици. Другата група дишала без маски. И в дваа случая вирусът бил предаден, но при хората с маски се констатирало известно забавяне.

Текстилните маски не предпазват от вируса, а предпазват разпространението на слюнката Ви.