Продукти и медикаменти, необходими за карантината

2
222
Добави коментар
djunev
djunev

 Photo by Captionradiovan.fm

На 11 март 2020 г. СЗО официално призна, че коронавирусната епидемия е достигнала фазата на пандемия, тъй като инфекцията се е разпространила в повечето страни и всички континенти. По целия свят училищата са под карантина, движението на хора във всички видове обществен транспорт (самолети, влакове, автобуси) е ограничено, ресторанти, кафенета, музеи, театри и търговски центрове са спрени. В тази ситуация не бива да се паникьосвате, напротив, трябва да се спазват предпазни мерки, а именно: често мийте ръцете със сапун за 30-40 секунди, не докосвайте очите, устата и носа с ръце, избягвайте пренаселените места, поддържайте разстояние поне 1,5 м.

Много страни са публикували списъци с артикули и продукти, които трябва да се съхраняват, за да се преживее в 10-дневна карантина .
Елементи и продукти, необходими за карантина

На първо място, трябва да имате вкъщи снабдяване с медицински маски (респиратори), антисептици или дезинфекциращи средства за лечение на ръцете си, набор от лекарства (това е особено вярно за хора, които имат хронични заболявания и постоянно приемат лекарства). Освен това трябва да имате свещи, кибрит, батерии, средства за дезинфекция на повърхности,  почистващи препарати.

Що се отнася до продуктите, средно за един човек ще ви трябва:

30 литра питейна вода;
3,5 кг зърнени храни, картофи, хлебни и тестени изделия
2,5 кг зеленчуци (замразени, консервирани, пресни);
4 кг плодове;
5 литра олио, или зехтин;
3 кг млечни продукти;
1,5 кг месо, риба, яйца;
400 грама мазнини и растително масло.

Също така е добре да си набавите следните продукти: брашно, захар, мед, шоколад, бисквитки. По желание списъкът може да бъде допълнен въз основа на вкусовите предпочитания на всеки член на семейството. Освен това, ако имате домашен любимец, погрижете се за достатъчно храна за домашни любимци.
Автор: П. Джунев