7 рецепти за вкусни домашни Гофрети

2
180
Добави коментар
yavkata
yavkata

Най-удобният начин за приготовлението на гофретите е в специалните електрически уреди – т.нар. гофретници. Затоплете гофретника предварително  за 10 минути. С помощта на четчица намажете двете му половини с олио или чисто масло. Ако уредът има тефлоново покритие, това не е нужно. Течното тесто се разстила само във формите, а при гъстото се използва домакинска шпатула за заравняване на повърхността му. Изпичането става за 2-3 минути. Гофретите са готови, когато от тях вече не се отделя пара. Готовите гофрети сложете върху решетка, за да изстинат. После можете да ги поръсите с пудра захар или да ги поднесете с някаква плънка. След изпичането гофретникът трябва да се почисти с мека хартия или кърпа, в никакъв случай да не се мие с вода. При необходимост може да се използва леко влажна кърпа.

Рецепти за гофрети:

Обикновени гофрети
Необходими продукти

200г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 яйце
1/4 л прясно мляко
3 с.л. разтопено краве масло или маргарин
1/4 ч.л. сол
1-2 с.л. захар

Начин на Приготвяне

Пресятото брашно смесете с бакпулвера и солта, прибавете жълтъка на яйцето, млякото и захарта и накрая -разтопеното масло. Разбийте всичко на еднородна смес и я оставете да постои така 50-60 минути. Разбийте белтъка и като бъркате леко, го прибавете в тестото непосредствено преди печенето. Поднесете гофретите, поръсени с пудра захар.

Гофрети със сметана

Необходими Продукти

6 яйца
5 с.л. кристална захар
1/2 ч. чаша сметана
1 с.л. ром
150г брашно
1/4 ч. л. сода
настъргана лимонова кора

Начин на Приготвяне

Разбийте на гъста пяна яйцата със захарта. Прибавете сметаната и рома, след което -малко по малко пресятото със содата брашно. Изсипете и лимоновата кора. Изпечете веднага гофретите.

 

Бадемови гофрети
Необходими Продукти

200г краве масло
50г захар
200г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. ванилена захар
100 г смлени бадемови ядки (може също орехови или лешникови)
4 яйца
3 с.л. вишновка (ром)
масло за намазване на уреда

Начин на Приготвяне

С миксер разбийте маслото със захарта. Пресейте брашното с бакпулвера, прибавете ванилията и ядките. Сложете тази смес в разбитото масло, като я редувате с разбитите яйца. Доовкусете с вишновката. Тестото трябва да е течна гладка смес. Изсипете го в нагретия вече гофретник и загладете отгоре. Печете 3 минути до златистокафяв цвят. Изстудете готовите вафли върху кухненска решетка. Можете да ги поднесете веднага, поръсени е пудра захар и канела. Съчетават се добре и с пресни или консервирани плодове, нарязани надребно. Могат да се поднесат също и с топки сладолед.

Гофрети по хамбургски
Необходими Продукти

125г маргарин
3 ч.л. захар
сол
пакетче ванилена захар
2 с.л. ром
3 яйца
250г брашно
1/4 ч.л. сода
1,7 л прясно мляко
125 мл вода

Начин на Приготвяне

Смесете продуктите по реда, в който са дадени. Оставете ги да постоят така десетина минути и след това изпечете гофрети. Поднесете ги, поръсени с пудра захар.

Гофрети “Ориент”

Необходими Продукти

125 г краве масло
125 г кристална захар
350 г брашно
2 яйца
канела
счукан карамфил
кората на 1/2 лимон

Начин на Приготвяне

Разбийте маслото със захарта и жълтъците, прибавете брашното и подправките. Белтъците разбийте и ги прибавете към тестото. Изпечете гофрети

Гофрети с извара

Необходими Продукти

3 яйца
3 с.л. захар
150 г извара
настърганата кора на 1 лимон
щипка сол
2-3 с.л, разтопено краве масло (маргарин)
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2-3 с.л. прясно мляко

Начин на Приготвяне

Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците разбийте със захарта, прибавете изварата, маслото, подправките, смесеното с бакпулвера брашно и млякото. Белтъците разбийте отделно и ги прибавете преди изпичането на тестото.

Гофрети без яйца

Необходими Продукти

200 г брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
1 чаша студена вода
щипка сол
2 с. л. разтопено краве масло
1/4 л сметана
1-2 с.л. захар
кората на 1/2 лимон

Начин на Приготвяне

Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера. Прибавете водата, солта и маслото. Разбийте сметаната и я добавете към тестото. Изпечете веднага гофретите.