Шефът на НАСА: Ще изстреляме хора в космоса въпреки пандемията, САЩ има нужда от това!

1
119
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се запознават с кораба на СпейсЕкс „Крю Драгън“. Credits : NASA

5 април 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. С разразяването на пандемията на територията на САЩ, във все повече щати се въвеждат строги мерки за ограничаването на заразата. Офиси затварят, малки и средни предприятия фалират, а мнозина се оказват без работа.

НАСА не е изключение от правилото – близо 75% от работния персонал е изпратен да се труди дистанционно, в домашни условия. Но има някои проекти, които няма как да бъдат прекратени и се считат за критично важни или необходими за националната сигурност. Както писах още на 20-ти март, това са изстрелването на новия марсоход „Пърсъвиърънс“ към Червената планета през това лято, програмата на Международната космическа станция и инициативите за създаване на нови пилотирани космически кораби. 

НАСА и СпейсЕкс продължават да готвят „Крю Драгън“ за изстрелване през втората половина на месец май, като известно отлагане не е изключено. Въпреки това подготовката за първия пилотиран орбитален полет след приключването на програмата „космическа совалка“ кипи с пълна сила. 

Нова статия на страниците на CNBC потвърждава, че пилотираната космонавтика трябва да продължи напред, защото е важна за националната сигурност на САЩ. „Ние имаме нужда от достъп до Международната космическа станция от територията на Съединените щати“, съобщава администраторът на НАСА Джим Брайденстайн. „Програмата за комерсиални екипажи е начинът, по който това ще се случи. Съществено е нашата държава да притежава тази способност. Ще трябва да продължим напред“.

Самият Брайденстайн работи в изолация от дома си, но казва, че оказва пълната подкрепа на екипите си. Той е „напълно убеден“, че изстрелването ще е факт без големи отлагания. Администраторът признава, че кризата се развива динамично. „Не знаем какъв ще е изходът“, казва той. „Но дори и да имаме някакво отлагане, ще сме окей с това. Ще трябва да го свършим“.

Около 350 души се трудят по програмата за комерсиални космически кораби и агенцията прави всичко възможно, за да подсигури, че тези хора спазват социална дистанция едни от други. Екипите използват специални защитни облекла и работят на смени. „Смените ни позволяват повече социална дистанция“, информира Брайденстайн.

Но най-важното за администратора е, че на фона на кризата и безработицата, изстрелване на астронавти в космоса ще бъде момент на надежда. „Ще приповдигне Америка. Ние имаме нужда от този момент в американската история“, смята Брайденстайн.

Но освен изпълняването на мисията, важно е също така новината за нейното изпълнение да стигне до всеки един човек – което е трудно, особено на фона на факта, че новинарските емисии са доминирани от една новина. Брайденстайн е поканил медиите – но предупреждава, че медийният достъп може да бъде ограничен или прекратен, ако кризата се влоши. И все пак всичко ще бъде направено, за да може пилотираният полет на „Крю Драгън“ да бъде показан пред обществеността. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/