Тедрос Гебрейесус, директорът на СЗО, е бил топ член на терористична организация

1
128
Добави коментар
setlans
setlans

Тедрос Гебрейесус трябва да бъде съден за престъпления срещу човечеството.

Тедрос Гебрейесус, който в момента е директор на Световната здравна организация, е бил важна клечка в Тиграйския народен освободителен фронт – комунистическа партия, обявена за терористична организация от САЩ.

Оказва се, че освен, че е първият директор на СЗО без медицинско образование, Гебрейесус е бивш член на насилствена революционна комунистическа партия в Етиопия, отказвала достъп до медицинско лечение на конкретна етническа група. Той е обвинен, че лично е наблюдавал екстрадицията на дисиденти, които по-късно са били арестувани и измъчвани.

Създадена като комунистическа революционна партия, която идва на власт през 1991 г., Тиграйския народен освободителен фронт (ТНОФ) се обявява срещу диктатурата на Менгисту и образува коалиция с други две етнически партии, след свалянето му от власт.

С течение на времето, ТНОФ започва да упражнява все по-голямо влияние върху другите две партии. Повечето ключови лидери и генерали в правителството са от Тиграй, включително премиерът, който управлява страната 21 години, до преди смъртта си. Тиграйците представляват само 6% от населението на Етиопия, основната етническа група са амхарите, които предимно поддържат режима на Менгисту.

Благоприятното отношение под режима на Менгисту, създава голямо негодувание към амхарите в другите етнически групи, като например Оромо. Самият Тедрос е родом от региона на Тиграй и се включва в ТНОФ след отстраняването на Менгисту. Същата тази партия, в своя манифест от 1968 г., нарича народа на Амхара – „вечен враг“.

Но колко влиятелен е бил Тедрос в партията?

Ами този етиопски вестник го посочва като един от най-важните членове на Постоянният комитет на Политбюро, което създава впечатлението, че е доста по-важен от обикновен медицински администратор.

ТНОФ е посочена като терористична организация от правителството на САЩ през 90-те години на миналия век и все още е посочена като такава от Глобалната база данни за тероризма, заради навика си да извършва въоръжени нападения в селските райони.

Хората от Амхара съобщават за системна дискриминация и нарушения на правата на човека от сегашното правителството. Humans Rights Watch през 2010 г. написа доклад за това, че помощта под формата на храна и торове е била задържана и недопусната до амхарците, заради връзките им с опозиционната партия. На амхарците също така е бил отказван достъп до медицинска помощ от министерството на здравните работници – същото министерство, което по онова време се е ръководило от Тедрос.

Става ясно също, че в региона Амхара, раждаемостта е значително по-ниска, в сравнение с другите региони, а 2 милиона амхарци са „изчезнали“.

Прикриване на епидемии и репресии срещу журналисти

Тедрос Гебрейесус е бил министър на здравеопазването по времето, когато режимът е бил обвинен за прикриване на епидемии. Епидемия от холера избухва в региона през 2007 г., заразявайки хиляди хора в съседните страни. Когато се разпространява и в Етиопия, правителството просто преименува епидемията и я нарича Остра водна диария (ОВД).

Международните организации бяха притиснати да не наричат епидемията Холера (въпреки че ООН тества заразените и откри холера) и бяха подложени на натиск от правителството да не разкриват броя на заразените. Поредната зашеметяваща победа за здравния министър.

През 2012 г. Тедрос Гебрейесус става министър на външните работи. Веднага след това започва репресия срещу журналисти и опоненти на правителството в страната и опит за екстрадиция на избягалите в Йемен в изгнание. Двете държави влязоха в преговори за проследяване и депортиране на дисиденти от Йемен и ги арестуваха в Етиопия. Самият Тедрос е начело на тези преговори, като дори има и негова снимка по време на разговорите с йеменския външен министър.

Такъв бе случаят с Анди Цеге, британски гражданин от етиопски произход, който бе осъден на смърт два пъти в Етиопия. Това доведе до намесата на британското правителство, което заплаши да откаже редовната помощ за Етиопия, ако не му бъде предоставено убежище. Тедрос отговори, че с Цеге „се отнасят много добре. Дори има и лаптоп, чували ли сте за политически затворник с лаптоп?“. Анди, разбира се, след завръщането си в Обединеното кралство разказа доста по-различна история. Той е бил измъчван дни наред, заедно с десетки други затворници.

Нещата стават по-зле

През 2016 г., масови протести обхващат страната, заради планове да бъдат принудително изселени 15 000 души от региона Оромия, заради планове за реквизиция на 2 600 кв. км земя. Последват масови разстрели, при които загиват 500 души, според Human Rights Watch. Тогава правителството издаде извънредно положение, арестувайки близо 70 000 души и изпращайки десетки журналисти от опозицията в изгнание.

Тогава, самият Гебрейесус влиза в конфликт с Human Rights Watch, като каза, че цифрите не са толкова големи, колкото са ги представили и че полицията по време на протестите е била невъоръжена. Ето видео от събитието, което доказва обратното.

След това, тази благородна фигура се възкачва на трона на Световната здравна организация през 2017 г. Тогава, разбира се, той не пропуска шанса да защити масовият убиец Робърт Мугаве, като го номинира за посланик на добра воля на СЗО. Да, същият човек, който поръча убийствата на 20 000 души в Зимбабве през 80-те години.

След всичко казано до тук, не е учудващо, че Тедрос така хвали китайското правителство. Управлението на Етиопия днес е като едно малко копие на китайския авторитарен модел.

Как човек с досието на Тедрос Гебрейесус стана директор на СЗО?

Наистина е много просто, СЗО се тресе от скандали и това е от доста време. Организацията почти няма увеличение на бюджета си от 90-те години, затова се насочи към корпоративния сектор за допълнително финансиране и до 2008 г., корпоративните дарения съставляват 80% от бюджета на организацията.

Според Соня Шах, изследовател в сферата на здравеопазването, ролята, която големите фармацевтични компании играят при формирането на глобалната здравна политика, създава сериозен конфликт на интереси. От една страна, за да подобрят имиджа си пред обществото, но от друга, за да защитят финансовите си интереси. Това довежда до случаи като лобиране за отслабване на патентните закони за нови лекарства в Индия и блокиране на законите в Южна Африка, които се опитаха да направят лечението на ХИВ по-достъпно.

През 2016 година, излезе наяве шокиращата новина, че СЗО е изхарчила 200 милиона долара за пътни разходи, но забележете – само за една година!

И за сравнение, това е повече отколкото здравната организация харчи за борба със СПИН, туберкулоза и малария взети заедно!

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс изиграва основна роля в популяризирането на Тедрос Гебрейесус. След големите инвестиции в здравни програми в Етиопия, които познайте кой улесни, фондацията имаше желание да популяризира подобни програми на глобално ниво и дари милиарди на СЗО за тази цел.

Как по-лесно би могло да се осъществи това?

Ами например, като се назначи напълно неквалифициран човек на директорското място на организацията.

Медиите, по подразбиране, представяха Гебрейесус като светец, слязъл на земята, за да излекува света от смъртоносните му болести. Лозунгът на кампанията в Туитър бе „Време е африканец да ръководи СЗО“. В това няма нищо лошо, стига този африканец да не е прекарал последните години от живота си в убийства и преселване на други африканци.

Истината е, че неправилната политика на Тедрос Гебрейесус спрямо коронавируса доведе до всички тези жертви и заразени в момента. Той не само търсеше всяка възможност да хвали работата на китайското правителство, но и даваше напълно неверни съвети на правителствата по света. А това, че китайските лекари, които откриха коронавируса и се опитаха да предупредят света, сега са мъртви или изчезнали, няма да коментираме.

Първо, Гебрейесус каза, че страните не трябва да ограничават пътуванията си до и от Китай, за да не дискриминират страната, а след това каза, че държавите не са направили достатъчно, за да ограничат разпространението на вируса.

Разбира се, никой не твърди, че СЗО не е правила добро, напротив, но в един нормален свят, вместо да ръководи глобална организация, Тедрос и неговите другари трябваше да бъдат съдени на международно равнище и да прекарат остатъка от живота си в затвора.

Полезни статии:

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Последвайте ни в социалните ни мрежи:

Сетланс / по работата на John Martin