Блог на Casper

1
145
Добави коментар
ianisbuild
ianisbuild

Миналият уикенд в София, с гръм и трясък се проведе Bulgaria PHP Conference 2016. Едва втората такава мащабна PHP конференция у нас даде отличен пример, как трябва да се прави събитие от подобен характер. И аз, като част от присъстващите, искам да изкажа възхищението си от това, което се случи миналата седмица. Снимки ще намерите много на официалната страница и по социалните мрежи, но ето няколко и от моя скромен архив:

Good times! Всеки, който не успя да присъства има защо да съжалява. Организацията и самото преживяване бяха отлични и мога да посоча конкретно защо:

Сериозните и добре познати спонсори – започвам с това, защото всички знаем, че без спонсори не става. Благодарим ви и се надяваме, че ползите от конференцията са били също толкова големи, колкото бяха и за нас – посетителите.Организаторите и всичките Супер Марио помощници – шапка ви свалям, хора! Добре организирани, готови да помогнат на всеки и за всичко, нулев хаос. Благодаря!Всичките български и чуждестранни лектори – много добра селекция и теми. Сигурен съм, че всеки е успял да научи нови неща и да извлече бъдещи ползи от чутото.Официалният език на конференцията – Английски – мисля, че това беше от решаващо значение и направи събитието по-достъпно и желано, както за лекторите, така и за многото гости от цяла Европа.Храната и напитките – от сутрешното кафе и мекици, през лютеницата и традиционния обяд, следобедните разядки и плодове, до вечерните хапки, бири и вина – не мисля, че някой е останал недоволен.Благодарности и на целият допълнителен персонал покрай кетъринга – бармани, сервитьори, помощници при обяда, пък дори и гардеробиери – наистина професионално отношение и всършена работа. Летяха като роботчета тия хорица!Афтър партито – добро решение да се състои директно в сошъл зоната до залите. Така всичко започна веднага след края на първия (всъщност втория) денWorkshops в петък, но не бях там и нямам впечатленияИ на последно, но на едно от първите места в сърцата ни – цялата Game On тема на конференцията – Супер Марио костюмите, дизайна на сайта и баджовете, подаръците, цветните пиксели нявсякъде, аркадните машини и плакати на игрите от доброто старо време, Каратека-та на Правец 8М… Беше незабравимо!

Няма да изпадам в повече детайли. Може да прочетете повече и на bgphp.org. Или да проследите събитията на хаштаг #bgphp16. Или това ревю в sitepoint.com…

Следва WordCamp Sofia 2016. Побързайте да си купите билет!

Интересно2 692Bulgaria, PHP, Sofia, конференция

WordPress 4.6.1 излиза само 3 седмици след 4.6, за да елиминира две дупки в сигурността – cross-site scripting през имената на медиа файловете, както и path traversal в ъпгрейд ъплодера. Благодарности на хората, които изпращат информация за уязвимости по правилния начин. Така не се дава възможност на други хора с лоши намерения да навредят на някой. Редно е да спомена, че са оправени и още 15-тина бъга, засечени в предишната версия. Ако не сте си изключили автоматичните ъпгрейди, не сте под version контрол и нямате някакъв изчанчена сървърна конфигурация, то най-вероятно вече сте с WordPress 4.6.1.

WordPress254.x.x, WP, блог

Морският релийз WordPress 4.6 „Pepper“ акустира – йо хо хо и бутилка ром! В новата версия е обърнато внимание на бързината. Допълнителните шрифтове са премахнати от администрацията, като се разчита на тези, с които разполага операционната ти система. Обновяването и инсталирането на теми и плъгини е пипнато и става изцяло на едно място. Официално видео представяне на 4.6: Сега при добавяне на inline линк в съдържанието на публикацията, тя бива проверена. Ако не е валидна, системата предупреждава и дава възможност да бъде поправена. Същото това съдържание, при редактиране се запазва и в браузъра, като при проблем – липса на интернет … още »

WordPress164.x.x, WP, блог

Излезе WordPress 4.5 „Coleman“! Представени са нови подобрения в редактора начело с новият и по-малко разсеиващ начин на добавяне на inline връзки в съдържанието на публикацията. Хоризонтална линия и форматиране като код са екстрите в Formatting Shortcuts. Официално видео представяне на 4.5: Responsive previews и custom logos в Customizer, са следващите добавки, на които трябва да обърнете внимание. Оптимизирана е и компресията по подразбиране на новокачените картинки – от 90 на 82, което води до близо 50% по-бързо зареждане, за сметка на нищожни загуби в качеството на изображенията. И още – selective refresh, script loader оптимизации и по-добри … още »

WordPress124.x.x, WP, блог

WordPress 4.4 „Clifford“ идва с чисто нова, модерна mobile first тема – Twenty Sixteen. С новата версия можеш да вграждаш (embed) публикациите си в други WP сайтове като поставиш URL-а в редактора. Платформата вече показва картинките с подходящ размер спрямо устройството през което браузваш, ей така, без да трябва да правиш нищо. Официално видео представяне на 4.4: В 4.4 се добавя поддръжка на пет нови oEmbed доставчика: Cloudup, Reddit Comments, ReverbNation, Speaker Deck и VideoPress. За девелъпърите идва нова ера с REST API infrastructure – първата фаза от играждането на пълноценно REST API. Другата по-значима екстра е Term metadata API, точно като при … още »

WordPress124.x.x, WP, блог

WordPress 4.3.1 премахва 3 дупки в сигурността и поправя 26 други бъга, засечени в последната главна версия 4.3. Желателно е по-скоро да обновите, ако не разчитате или сте изключили автоматичното обновяване. Една от уязвимостите е засечена при обработката на shortcodes… Друга е свързана с юзър таблицата в админ панела, като сега email адресите са ескейпнати правилно (също и за Multisite). Третата е възможността на портебител с по-малки правомощия да публикува private постове. Всички промени в кода вижте тук. И не забравяйте – WordCamp Sofia 2015 е на 24 и 25 октомври! Побързайте да си купите билет! Количествата са … още »

WordPress564.x.x, WP, блог