Решено: Боинг ще изпълни втора безпилотна мисия на Старлайнър!

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: корабът „Старлайнър“ по време на пътешествието му към Флорида след първата космическа мисия. Photo credit : Boeing

7 април 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания Боинг оповести, че е взела самостоятелно решение да проведе втори безпилотен полет на кораба „Старлайнър“, който ще включва скачване с Международната космическа станция. Според кратко прес-съобщение на фирмата, безпилотният полет ще позволи на Боинг да демонстрира качеството на системите на космическия кораб. Изстрелването ще бъде осъществено с фирмени средства, а не с такива на данъкоплатеца. 

НАСА потвърждава, че решението не е нейно, а е взето от Боинг, но се съгласява с него. Въпреки това агенцията публикува сурово становище: „Вторият безпилотен полет не освобождава Боинг от това да следва всички действия, определени от съвместния разследващ екип, който бе упълномощен след опорочения дебютен полет. НАСА все още възнамерява да извърши надзираването, за да се убеди, че са предприети корективни действия“. 

Понеже решението е взето съвсем скоро, НАСА и Боинг още не са избрали дата за втория безпилотен полет. По непотвърдена информация той може да се осъществи през есента.

Решението на Боинг да проведе втори безпилотен полет на „Старлайнър“ затвърждава СпейсЕкс като първата компания, която ще изстреля хора в космоса. Дебютната пилотирана мисия продължава да е насрочена за втората половина на месец май, а ако тя мине според очакванията, от есента на 2020-та „Крю Драгън“ ще е готов за превоз на редовния екипаж на МКС.

Междувременно Боинг ще изстрелва безпилотен „Старлайнър“. 

Източници: Боинг, НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/