5 причини да приемаме повече витамин C

1
161
Добави коментар
vocala
vocala

Поддържането на здраве е наистина важно сега. Ето защо използването на всяка стратегия за засилване на имунната ви система е жизненоважно. И получаването на всички необходими витамини и минерали е ключът.

Витамин С е основен витамин. Трябва да ядете достатъчно храни, които го съдържат. Препоръчителната доза за жени е 75 mg и 90 mg за мъже.

Може да не е лек за обикновена настинка или коронавирус, но наистина е добър за вас. Ето пет начина, по които витамин С може да помогне на вашето здраве:

Засилва имунната система

Една от причините хората да се зареждат с витамин С през зимата е да засилят имунната си система. Това става, като насърчава производството на бели кръвни клетки, наречени лимфоцити и фагоцити, които помагат в борбата с инфекциите. Това също помага да се намали времето за лечение. Така че, чаша портокалов сок сутрин е една чудесна идея.

Може да намали хроничните състояния

Витамин С е много мощен антиоксидант и неговите свойства са доказани с научни изследвания за повишаване на нивата на антиоксиданти в кръвта с до 30 процента, което помага на тялото ви да се бори с възпалението. Антиоксидантите всъщност са молекули, които могат да помогнат на тялото ви, предпазвайки от свободни радиали, които могат да насърчават оксидативния стрес, който е свързан с много хронични проблеми със здравето. Грейпфрутът съдържа голям брой антиоксиданти.

Помага да регулирате високото кръвно налягане

Почти една трета от хората в развитите страни имат високо кръвно налягане. Витамин С всъщност е свързан с понижаване на кръвното налягане както при здрави възрастни, така и при хора, които страдат от хипертония. Зелените зеленчуци от семейство зеле като броколи, брюкселско зеле и карфиол са пълни с витамин С.

Помага за по-здраво сърце

Разбира се, всичко, което понижава кръвното налягане, е полезно за сърцето ви, но витамин С може да направи много повече. Този полезен витамин също помага за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDC). Анализ на 9 проучвания на хора, които са приемали добавки с витамин С, е имал 25 процента по-нисък риск от сърдечни заболявания, отколкото хора, които не са приемали. Но хората, които консумирали храни с високо съдържание на витамин С, като домати, всъщност са имали по-малък риск от хората, приемали добавки.

Може да помогне на паметта ви

Витамин С също може да помогне срещу загуба на памет. Това е така, защото антиоксидантите помагат да се повишат нивата на оксидативен стрес и възпаление в близост до мозъка, гръбначния стълб и нервите, но все още са необходими по-задълбочени изследвания, за да се разгледа тази връзка. Това, което е известно е, че ниските нива на витамин С са свързани с нарушената способност за мислене и запомняне, открита при пациенти с деменция. Флавоноидите също подобряват паметта. Ягоди, малини, къпини и боровинки имат и двете.