Как да поддържаме форма, докато сме у дома

1
117
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Изминава и поредният ден, в който сме затворени у дома. Обичайно прекарваме времето си в леглото, на дивана или на бюрото пред компютъра. Движим се все по-малко и това води до отпадналост, липса на тонус и дори депресия. Често рутината толкова е обзела ежедневието ни, че дори не се замисляме какво можем да променим, за да подобрим физическото и емоционалното си състояние. Тъй като извънредното положение може да продължи още дълго време, е изключително важно да поддържаме добра форма в този труден момент. Някои веднага ще обрекат това начинание на провал, защото фитнес залите все още са затворени. Това обаче е само оправдание за липсата на желание и мотивация. Днес съществуват достатъчно технологични методи и алтернативни възможности за тренировка у дома дори без специално оборудване. Ето и няколко начина как да поддържате форма по време на извънредното положение.

Дори да спортувате по цял ден, нездравословното хранене ще се отрази по-лошо на вашия организъм, отколкото липсата на тренировка. Снаксовете и сладкишите в комбинация с късното хранене са най-големите врагове на здравето и добрата ви форма. Затова старайте се да изключите вредната храна от своето меню. Вместо да отваряте хладилника или шкафовете с десерти по няколко пъти на ден, по-добре хапнете ябълка или заложете на сурови ядки. Разбира се, има начини да не се ограничавате напълно от любимата си храна само защото е вредна. Вариантът е да промените част от съставките. Например за закуска може да приготвите овесени палачинки вместо традиционните с брашно и мляко. Или да задушите любимите картофки, вместо да ги пържите в тигана. С правилната рецепта и някои подправки ще направите менюто много здравословно и още по-вкусно.  Старайте се да намалите и количеството на порциите. Вкъщи времето не ви притиска и бихте могли да се храните бавно и да се наслаждавате на всяка хапка.  Когато забавите скоростта на хранене, ще подобрите значително нейното усвояване и най-вече ще успеете да се засищате от по-малко.

Много често работата ни е свързана с провеждане на телефонни разговори с клиенти, партньори и колеги. Може да използвате малка част от това време на телефона, за да се разходите в стаята или да изкачите стълбите до горния етаж. Изправени ще изгорите повече калории, отколкото цял ден, прекаран в седнало положение. Изградете и полезния навик да ставате на всеки час и да се разтягате. Раздвижвайте цялото тяло с помощта на стречинг упражнения, за да бъдете по-гъвкави и да подобрите концентрацията си. Понякога заменяйте стола с фитнес топка. Докато пишете поредния имейл или плащате сметки онлайн може да използвате един от най-популярните гимнастически уреди за поддържане на добра форма. По този начин ще регулирате стойката си и ще укрепите коремните си мускули и долната част на гърба. Друга добра възможност за движение е като почиствате основно жилището. Когато разделите работата в няколко дни,  определено ще бъдете физически активни, докато разчиствате, реорганизирате пространството и дезинфекцирате повърхностите. Не е най-приятното занимание, но пък е неизменна част от задълженията на всяко домакинство. За майките с малки деца препоръчваме занимателна игра на двора или да пуснете любимата песен на малчугана и да танцувате заедно с него.

Извънредното положение не е причина да намалите движението и да забравите за спорта. В интернет пространството могат да се открият много видеа с програми и упражнения, които са приложими у дома. Липсата на фитнес уреди и ограниченото пространство в жилището не трябва да ви притеснява. Повечето инструктори изискват единствено постелка, на която да се изпълнява тренировката. За да се погрижи за безупречната форма на всички свои клиенти, спа център Este Fitness & Spa организира безплатни онлайн тренировки. Те се изпълняват със собствено тегло и целят да развият всички мускули в тялото, а не само отделни аспекти от него. Упражненията подобряват силовата издръжливост и регулират нивото на мазнини в тялото. Ако все още не сте се включили към спортните занимания, може да го направите в дните понеделник, сряда и петък чрез специална онлайн платформа, където да следите цялата тренировка и да задавате вашите въпроси.

За пълна релаксация и намаляване на стреса ви препоръчваме още практикуването на йога и пилатес в домашни условия. Двете занимания носят физически и емоционални ползи за тялото, защото са свързани с дълбока медитация, тонизиране на мускулатурата и подобряване издръжливостта на тялото.

Не забравяйте да приоритизирате времето си, за да се насладите на всички любими занимания и същевременно да изпълнявате и своите ангажименти. Изгответе план как най-ефективно да оползотворите дните у дома и същевременно да се погрижите за своето здраве и добра форма. Сега е моментът да се възползвате максимално от ситуацията, като запълните всяка свободна минута с полезни и интересни занимания.

Последни публикации в блога