Половината от търговците са спрели да си плащат наемите

1
91
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Почти всички наемодатели на търговски обекти (96%) проявяват солидарност към своите наематели заради кризата и предлагат намаление или отлагане на плащането на наем. Това показва проучване на консултантската компания Colliers сред наемателите и наемодателите на търговски площи в страната във връзка с влиянието на COVID-19 върху техния бизнес.

Наемателите, които са участвали в проучването, са представени най-вече от секторите: заведения за хранене (20%), мода (20%), спортни стоки (8%), хранителни стоки (8%), стоки за дома, услуги, здраве и красота, забавления и свободно време, и други.

Проучването показва, че почти половината от изследваните наемодатели не са предприели мерки за оптимизация на разходите на този етап, докато 38% са започнали да преразглеждат договорите си с подизпълнители. В същото време 51% от анкетираните наематели казват, че са пуснали служителите си в платен или неплатен отпуск, 48% са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти, а 37% са замразили плановете си за експанзия.

Други практики са съкращение на персонал, намаляване на работното време и на възнагражденията. От запитаните търговци едва 3% са се насочили към закриване на своите обекти.

По-голямата част от всички участници в проучването твърдят, че няма да се възползват от предложените от държавата мерки за подпомагане на бизнеса, тъй като не ги намират за приложими за тях. И наематели, и наемодатели твърдят, че е необходима допълнителна информация по отношение на помощта.

Около 60% от наемателите вече са пренасочили бизнеса си и предлагат стоки онлайн. Останалата част от тях за момента не планират да променят бизнес стратегията си. 39% от анкетираните пък отговарят, че според тях кризата ще приключи до 2 месеца. Повечето наемодатели се обединяват около прогнозата, че продължителността на настоящата ситуация ще е между 3 и 6 месеца.