ВМРО иска от БНБ облекчения за туризма до октомври 2021 г.

1
160
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

ВМРО към управителя на БНБ: Благодарим, че откликнахте на писмото ни и припознахте част от мерките, които предложихме. Г-н Радев, моля Ви помислете дългосрочно и за сектор „Туризъм“.

С това послание заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов отправи второ писмо до управителя на Българската народна банка Димитър Радев след получения отговор от банкера, част от официалната кореспонденция между двамата.

Преди ден Веселинов получи отговор от гуверньора на свое писмо, в което предлагаше мерки, изготвени от експертите на партията за облекчаване на гражданите и фирмите във връзка с икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19. В писмото си г-н Радев благодари за идеите на ВМРО и споделя, че немалка част от тях са залегнали в решенията на БНБ и предвидените правила от търговските банки за справяне с кризата.

Ето и второто писмо на Искрен Веселинов до Димитър Радев:

ВМРО – БНД благодари за коректния и навременен отговор и приканва БНБ при вземането на решение относно одобрението на проекта на търговските банки за облекчение на бизнеса и физическите лица да се съобрази с тежката ситуация на фирмите от туристическия бранш.

Настояваме мерките да се диференцират по сектори, защото всеки един сектор е засегнат по различен начин от извънредното положение, наложено заради пандемията COVID-19, а най-големи ограничения и загуби търпи именно туристическият бранш.

Причината да акцентираме специално върху сектор „Туризъм“ е защото в него са заети близо 200 000 души и на този бранш се пада 12% от БВП.

По информация на Министерство на туризма и на Националния борд по туризъм голяма част от направените по-рано резервации за предстоящия летен сезон са отменени, а нови не се правят. Това на практика означава, че летният туристически сезон за 2020 г. е провален. Именно затова смятаме, че очакваното предложение от Асоциацията на банките в България за частния мораториум до 6 месеца няма да проработи за сектор „Туризъм“. Причината е, че браншът няма да има възможност да реализира приходи в близките шест и повече месеца, а това ще доведе до липса на ресурс, с който да обслужва редовно и навреме своите кредити.

Според водещи експерти туристическият сектор ще може да започне да се възстановява едва след летния сезон на 2021 г. Затова ВМРО предлага БНБ да бъде по-гъвкава по отношение на рестрикциите, които прилага към банките, за да могат те от своя страна да приложат частния мораториум за фирмите, заети в сектор „Туризъм“, с удължен срок до 1 октомври 2021 г. През това време кредитите на компаниите, заети в туристическия сектор, да не бъдат обявявани за изискуеми, да не им се налагат наказателни лихви и банките да не провизират сумите по тях.

Призоваваме БНБ също така да облекчи съществуващите ограничения и да се довери на търговските банки, които най-добре познават клиентите си и биха могли да предложат по-гъвкави схеми за фирмите от сектор „Туризъм“.

ВМРО изразява опасение, че липсата на адекватна подкрепа за този структуроопределящ бранш ще повлияе негативно и върху селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, както и върху икономическия живот на България.

Накрая искаме да изразим и притеснението си относно заявеното намерение на търговските банки да договарят мораториум по плащанията само с кредитополучатели, които са с добри досиета. Този подход може да доведе до безизходица хиляди малки и средни фирми, които се борят за оцеляването си от години в условия на нарастващи конкуренция и административни тежести и е имало случаи, в които не са могли да бъдат напълно изрядни. Според нас е нужна максимална гъвкавост и шанс за разсрочване на задълженията за всички, които до 13 март 2020 г. са обслужвали кредитите си.

loading…