Рогозин обвини НАСА и СпейсЕкс в дъмпинг. Мъск отвърна: руските ракети са 0% възвръщаеми!

1
182
Добави коментар
redbul80
redbul80

11 април 2020 г. 10:00 ч. Вчера, на 10-ти април, ръководителят на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин обяви, че за 2020-та година трябва да се осъществят над 30 изстрелвания. Но за пореден път Рогозин обвини американците, че НАСА и СпейсЕкс подбиват изкуствено цените на космическите изстрелвания и че с непазарни методи изхвърлят останалите играчи от спътниковия пазар. 

По думите на шефа, Роскосмос ще снижи цените на изстрелванията с повече от 30%. „Ценовата процедура, която предложихме, е нашият отговор към дъмпинга от страна на американските компании, които се финансират от американския бюджет и ако пазарната цена например на СпейсЕкс е около $60 милиона, тогава НАСА плаща за същата услуга до четири пъти повече“, твърди Рогозин.

Изказването се посрещна критично от западнита анализатори. Ето какво отвърна журналистът Ерик Бъргър в Туитър: „Нито руснаците, нито европейците се оплакваха, когато американската компания Юнайтед Лонч Алайънс (бел. прев. – тази, която изстрелва „Атлас 5“ и „Делта 4“) получаваше далеч по-големи „субсидии“. Но сега, когато СпейсЕкс идва с комерсиална ракета, която е далеч по-евтина от конкуренцията, изведнъж става нечестно“.

Илон Мъск отвърна лаконично на обвиненията на Рогозин: „Ракетите на СпейсЕкс са на 80% възвръщаеми, техните са 0%. Това е действителният проблем“.

Не липсваха и други коментари от анализатори, които напомниха, че когато американските совалки летяха, руснаците продаваха на космическите туристи места за $25 милиона. Но веднага щом совалките бяха пенсионирани и руснаците станаха монополисти, веднага надуха цените до $60-80 милиона. Естествено, че сегашната реакция на Русия е лицемерна! 

Кадър от историческото изстрелване на 18-ти март тази година, когато многократна първа степен изпълни за пръв път в историята на космонавтиката пети полет. Photo credit : SpaceX