Прикрива ли Китай истинският брой на загиналите от COVID-19 в страната?

1
162
Добави коментар
setlans
setlans

Прикрива ли Китай истинският брой на загиналите от COVID-19 в страната?

Китай е обвинен, че е покрил смъртта на десетки хиляди хора от коронавирус и че поставя света пред опасност от нова вълна на инфекции, като прекрати карантината в епицентъра на огнището, за да възобнови икономиката си.

Комунистическата партия е заподозряна в манипулиране на статистическите данни, за да скрият огромният брой жертви в Ухан, провинция Хубей, и да възобновят дейността на икономиката си, като позволят на бизнеса да работи, пишат от Daily Mail.

Невероятно, но Пекин твърди, че само 3339 души са загиналите от COVID-19 в Китай. Това е по-малко дори от Белгия, която до момента има 3600 жертви, а по територия е 6 пъти по-малка от провинция Хубей, а по население е 5 пъти по-малка.

Сега китайските власти съобщават, че почти няма нови инфектирани, а малкото нови случаи са „внесени в страната“. Още по-учудващо е, че според китайската статистика само 119 души са загинали в 25-те провинции на страната извън Хубей – много от тях са с размерите на европейски държави. Същевременно, жертвите извън Китай скоро ще надминат 110 000.

Всички, освен две от тези провинции, твърдят, че нямат жертви или те са по-малко от 10.

За да е възможен този сценарий, COVID-19 би трябвало като по чудо да заобиколи повече от 1 милиард и 300 милиона души в останалата част на Китай, дори когато хората пътуваха свободно в и извън Ухан, който е свързан с въздушен и високоскоростен железопътен транспорт до Пекин И Шанхай и други градове в страната, от началото на избухването на вируса през ноември до заключването на провинцията на 23 януари.

Но с триумфалното завръщане на Китай към бизнеса и с вдигането на забраната за пътуване на Ухан, където възникна вируса, критиците и различни източници в страната твърдят, че статистиката на китайските власти е против логиката и предупреждават, че вдигането на карантината предизвиква паника сред китайските граждани.

Разследване на The Mail on Sunday, опиращо се на доклади от Китай, открива смущаващи доказателства: Пещите на крематориумите са работили по 24 часа в Ухан, за да обработят десетки хиляди тела в пика на вируса през февруари;Десетки хиляди погребални урни за кремираните останки на жертвите са били доставени, когато е приключило заключването, а на близките и роднините на жертвите е било наредено да провеждат погребалните церемонии бързо и тихо;На болниците е наредено да освобождават пациенти, след като президентът Си Дзинпин посети Ухан на 10 март, за да обяви победа над вируса;Видеоклипове се появиха в деня, когато бе вдигната карантината на Ухан, показващи мъртво тяло, премествано през нощта от здравни работници в специални костюми;Избухнаха безредици, тъй като жителите на провинция Хубей започнаха да бъдат третирани „като прокажени“, след като властите в една от провинциите са предложили парични награди за тяхното проследяване и задържане;Самите граждани на Китай смятат, че реалните цифри на жертвите са от 10 до 40 пъти по-високи от официалните данни.

Китай отпразнува предполагаемата си победа над вируса с шоу от фойерверки над Ухан и призова хората да се върнат на работа и да започнат да пазаруват отново, за да възродят икономиката.

Съобщенията за спад на заболелите от коронавируса започнаха да излизат веднага след като китайският президент посети Ухан на 10 март и разговаря със здравните работници чрез видеовръзка, за да сигнализира за триумфа на Китай над епидемията.

След това посещение, в страната са регистрирани само 200 нови жертви, според официалните данни, което означава, че смъртността в страната е от едва 2,4 души на милион. За сравнение, в Италия е 322 души на милион, в Испания е 363 на милион, а в Белгия е 311 на милион.

Удивителното изчезване на вируса в Китай, докато държави като Великобритания са изправени пред карантина, която може да продължи до края на годината, започна седмици след като през февруари от Ухан се появиха достоверни доклади за масово горене на стотици тела в гробищата, мобилни крематориуми изпратени в града, и затрупани болници от умиращи пациенти.

Китайската дисидентка Дженифър Зенг, която следи епидемията чрез различни контакти в страната, казва: „Много източници ни казаха, че Ухан се готви да построи още 15 импровизирани болници, за да се справи с броя на жертвите. Но след посещението на президента Си, властите внезапно наредиха всички пациенти да бъдат изпратени у дома.

Пациентите бяха освободени, без да са правилно диагностицирани и тествани. Те искаха градът да се отвори отново за икономическа активност, затова просто се преструваха, че вирусът е напълно под контрол. Но ние видяхме клипове на тела, които се разнасят през нощта, на хора, които припадат на улицата, а през последната седмица чухме за болници със 100 жертви.

Тези 3000 смъртни случая са пълна глупост. Въз основа на средната смъртност по света и съотношението в Италия, аз вярвам, че е имало десетки хиляди смъртни случаи, най-малко. Възможно е да са били и стотици хиляди“.

До този момент, според официалните данни, броят на загиналите от COVID-19 в Китай е 3,339.

Въпросът е защо страните все още вярват на Китай? – страната, която умишлено прикри коронавируса и благодарение на която, целият свят си стои вкъщи.

Нека не забравяме, че тази пандемия нямаше да се случи, ако китайските власти бяха действали навременно и правилно, вместо да прикриват опасността. Нека не забравяме, че Световната здравна организация също има пръст в прикриването на пандемията.

Последвайте ни в социалните ни мрежи:

Сетланс Заглавна снимка: Freepik