УСПЕХ: Американската компания Върджин Орбит изпълни последния полетен тест преди изстрелването на сателити!

2
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: модифицираният „Боинг 747“ лети с прикачената към него ракета „ЛончърУан“ по време на изпитанието на 12-ти април. Credit : Virgin Orbit

13 април 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 12-ти април, американската компания Върджин Орбит изпълни последния си полетен тест, преди да започне с изстрелването на спътници. Модифицираният самолет-носител „Боинг 747“ излетя с прикачената към него ракета „ЛончърУан“, която бе заредена с керосин и течен азот. 

Полетът продължи около час и 57 минути. В рамките на изпитанието бе отрепетирано обратно броене, както и маневрите, необходими за освобождаването на ракетата от борда на самолета.

„ЛончърУан“ работи с керосин и течен кислород. По време на предходни изпитания нейните резервоари бяха пълнени с вода и все още не бе изпълнен криогенен тест. Това се случи вчера, макар че като предпазна мярка бе използван неексплозивен течен азот вместо кислород.

През идните седмици инженерите на Върджин Орбит ще проверят какви са резултатите от тестовия полет преди да пристъпят към първото космическо изстрелване. Предполага се, че анализът ще отнеме известно време, затова все още не знаем кога ще се случи дебютният космически полет. Вероятно ще е факт до края на 2020-та.

Напомням на читателите, че Върджин Орбит е една от двете космически компании, основани от предприемача Ричард Брансън. Върджин Орбит е посветена на изстрелването на спътници, докато другата, Върджин Галактик, е фокусирана върху суборбитални пилотирани космически полети. В края на 2018-та и в началото на 2019-та пилотираният кораб „Юнити“ летя в космоса с хора на борда – това бяха първите два пилотирани космически полета на САЩ след приключването на програмата „Космическа совалка“ през 2011-та година. През февруари тази година „Юнити“ бе преместен на космодрума Спейспорт Америка, където ще продължи с полетните си изпитания, след което ще се пристъпи към туристическите полети. Но кога ще започнат те, не е ясно – понастоящем туризмът е замръзнал в цял свят заради епидемиологичната обстановка.

За повече информация: Върджин Орбит

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/