Работата от разстояние е предизвикателство пред работодатели и служители

3
157
Добави коментар
eventA
eventA

За кои професии е подходящ моделът на работа от разстояние и какви са спецификите, които е важно да имаме предвид?

Вече един месец сме сякаш в плен на извънредното положение, причинено от пандемията с COVID-19. Голяма част от компаниите преформатираха работата си – направиха реорганизация на работните процеси, която често включва и преминаване към работа от разстояние или така популярния днес „home office“. Ако служителите са отговорни и работата им позволява да бъде свършена посредством дигитални инструменти, процесът започна гладко.

Толкова ли е просто обаче?

Още в края на първата седмица след обявяване на извънредното положение стана ясно, че работещите у дома хора имат нужда от обособена работна среда, в която да могат да са продуктивни, да общуват ефективно с колеги, да се раздвижват (в най-добрия случай да спортуват) и да се опитат да ограничат максимално тежките мисли и чувство за потиснатост, породено от социалната изолация.

Чия е отговорността за служителите, когато те работят от разстояние?

Експертите са категорични, че законът е недвусмислен в това отношение: Отговорност за безопасните и здравословни условия на труд на работното място, вкл. и за работещите от разстояние, носи работодателят.

Единствената българска компания, контрактор на Европейската служба за външна дейност, която обслужва в направление здраве и безопасност при работа мисиите на Европейския съюз в цял свят вече девета година – ЛОТ КОНСУЛТ, проведе безплатен уебинар за спецификациите на работното място от разстояние. Целта беше да се даде повече яснота на процеса и неговите особености, както и повече работодатели да подготвят своите документи и да оценят риска за служителите си. Присъстваха повече от 70 участници, които се включиха с актуални въпроси и конкретни казуси. В много от компаниите вече има направени проверки от контролните органи и е от особена важност разясняването на всички детайли в извънредната ситуация.

Има ли онлайн книги за инструктаж по ЗБУТ ? Ще бъде ли приета от проверяващите, ако има създадена от фирмата такава книга и служителите са се подписали с имената си?

Със Заповед № РД 01-219 от 02.04.2020 г. министърът на труда и социалната политика разпореди на всички работодатели да организират провеждането на извънреден инструктаж на работниците и служителите с акцент върху ограничаването на разпространението на Covid-19. Конкретни указания относно прилагане на това задължение на работодателите не са публикувани. Следователно остават валидни досега действащите правила, а те са, че инструктажите се документират със съответните подписи в добре познатата на всички ни Книга за инструктаж. Ескпертите на ЛОТ-КОНСУЛТ съветват работодателите при подобни казуси неизяснени в нормативната уредба да се обръщат директно за указания към компетентния държавен орган – Министерството на труда и социалната политика.

„Нашето становище е, че поради липса на изменение в Наредба № РД-07-2 от 2009 г. относно начина на документиране на инструктажите по БЗР, в т.ч. извънреден инструктаж, в книги за инструктажи, не е сигурно дали контролните органи на Инспекцията по труда ще приемат или не онлайн документирането. Препоръчваме да се съхранят доказателства за проведения инструктаж, напр. да бъде върнато на имейла потвърждение за запознаване с изпратените материали за инструктаж и проведения инструктаж, както и да се използват други начини за електронна идентификация на инструктираните работещи“ – уточниха от ЛОТ КОНСУЛТ.

„Гъвкавостта като форма на заетост е в дневния ред на много държави. Работата от разстояние става реалност за много служители по време на пандемията от коронавирус. Днес на гъвкавостта на работа се гледа като на важен инструмент, който да помогне на работодателите да се пригодят към променящите се икономически обстоятелства – сподели инж. Ренета Василева, експерт по здраве и безопасност, която води уебинара. – Като цяло, в световен план, нараства броят на хората, които не работят от офиса. Тази тенденция е по-силна в едни и по-слаба в други сектори. Ползите от работа от разстояние са много и разнородни. От една страна, по този начин се повишава старателността на служителите, подобрява се представянето им и нараства удовлетвореността им. От друга, това е добър начин компаниите да постигнат оперативна ефективност, сериозно спестяване на разходите за офис пространствата и други.“

Поради големия интерес и явната необходимост от разяснение на различните аспекти на здравето и безопасността при работа в условията на извънредната ситуация, ЛОТ-КОНСУЛТ организира втори безплатен уебинар на 24 април. В събитието ще се включат експерти на компанията, за да отговорят на широк спектър въпроси. Предвидено е участниците да могат да опишат специфичен казус от практиката си и да получат професионален съвет. Подробности за предстоящото събитие следете на официалния сайт на компанията и в социалните мрежи.