11 необикновени болести, които няма да повярвате, че съществуват

1
196
Добави коментар
setlans
setlans

11 необикновени болести, които няма да повярвате, че съществуват.

Има медицински състояния, като диабет, хипертония или астма, за които всички сме чували. Но представете си, че една сутрин се събуждате и започвате да говорите със странен акцент. Да, това е съвсем реално медицинско състояние.

Ако сте от хората, които обичат да гледат медицински сериали, в които се разгадават мистериозни заболявания, то тази статия е за вас, само, че тук – всички заболявания и състояния са съвсем реални.

Днес ще разгледаме 11 необикновени болести, които няма да повярвате, че съществуват:

Болестта, която те кара да вярваш, че си мъртъв

Синдром на ходещия труп или Синдром на Котард е рядко психично разстройство, при което болният притежава заблуждаващото убеждение, че вече е мъртъв, не съществува, загнива или е загубил кръв или вътрешни органи.

Болните често отказват да ядат или да се къпят, защото ги е страх, например, че нямат храносмилателна система, която да обработи храната или че водата ще измие крехките части на тялото.

Според изследвания, Котард може да възникне при проблеми в определени области на мозъка, които разпознават емоциите, което води до чувство на отрицание, заблуждение. За лечение на синдрома се използват психотропни медикаменти, като антидепресанти и антипсихотици.

Болестта, която те кара да говориш с чужд акцент

Синдром на чуждия акцент е медицинско състояние, при което пациентите развиват речеви модели, които се възприемат като чужд акцент, различен от родния акцент, без да са го придобили на мястото на произход на възприемания акцент.

В голяма част от случаите, синдромът възниква в резултат на инсулт, травма на главата, мигрена или други състояния, но това не е задължително. За този синдром за пръв път се споменава през 1907 година. Между 1941 и 2009 г. са регистрирани 62 случая.

Болестта, която те прави алергичен към водата

Повечето от хората обичат да си взимат душ всеки ден, да ходят на море или басейн, но за хората с аквагенна уртикария, всеки контакт с вода причинява болезнени обриви и главоболие.

Важно е да се отбележи, че алергията не е смъртоносна и че не се задейства при пиене на вода, а когато водата докосне кожата на човека. Пот, слюнка и сълзи също активират алергията. Обривите се задържат на кожата между 30 и 60 минути, след като водата е премахната.

Учените все още не знаят защо водата причинява такива алергии, но са одобрени лечения, които да намалят ефекта на алергията и те включват антихистамини, пропранолол и стероиди. Случаите на аквагенна уртикария са около 50, не повече от 100.

Болестта, която те кара да ядеш хартия, пръст, стъкло или боя

Пика е хранително разстройство, което се характеризира с желанието на човек да консумира нехранителни вещества, като лед, косми, хартия, боя, остри предмети, метал, камъни, пръст, стъкла и други.

За да бъде диагностицирано едно лице с Пика, то трябва да извършва тези действия непрестанно поне месец. Най-често се среща при бременни жени, малки деца или лица с увреждания в развитието, като аутизъм.

При някои племена, поглъщането на предмети, като стъкло, може да бъде част от традиция или ритуал, което се различава от хранителното разстройство.

Болестта, която те кара да си мислиш, че се смаляваш

Синдромът на Алиса в страната на чудесата е невропсихиатрично състояние, което засяга възприятието. При този синдром, пациентът вижда промяна в части от тялото си или цялото тяло. Може да има усещането за уголемяване или смаляване на тялото си.

Възможно е хората, страдащи от заболяването да виждат други хора, коли, сгради, животни, дървета и т.н. да изглеждат по-малки или по-големи, отколкото са. Например, един коридор може да изглежда ненормално дълъг или таванът да мени височината си. Смята се, че този синдром има общо с класическата мигрена.

Някои хора предполагат, че авторът на Алиса в страната на чудесата, Луис Карол, е страдал от тази болест и това го е подтикнало да създаде Алиса. Той също се е оплаквал от мигрена.

Болестта, която причинява избухващи звуци в главата ти

Синдромът на експлодиращата глава е рядко срещано нарушение на съня, което се отнася към парасомниите, при които се наблюдава необичайно и неестествено поведение по време на сън.

Характеризира се с внезапна поява на силен звук, подобен на избухване на бомба или изстрел с пистолет. Хората могат да видят и силна светлина, като светкавица. Не се докладва за болка по време на преживяванията. Не се знае какво причинява този синдром. Съществуват няколко хипотези, които включват: проблем с ушите, епилепсия на темпоралния лоб, дисфункция на нерв или специфични генетични промени.

Състоянието не е животозастрашаващо, но е полезно да се третира с успокояващи техники, като йога, релаксация, медитация и т.н.

Болестта, която те кара да правиш секс насън

Сексосомнията е форма на парасомния с бавно движение на очите, която води до осъществяване на сексуални актове по време на сън. Такива актове могат да включват: мастурбация, галене на себе си или други, полов контакт с друг човек, а в някои крайни случаи и сексуален тормоз или изнасилване.

Хората, които страдат от този синдром не си спомнят какво са правили по време на сън. Сексосомнията възниква паралелно с друг тип разстройства на съня като ходене на сън, сънна апнея, кошмари и други. Може да се предизвика от стрес, недостатъчно сън, употреба на алкохол или вещества. Случаи на сексосомния са описвани от медиите и литературата.

Болестта, която не ти позволява да чувстваш болка

Вродената нечувствителност към болка, известна като вродена аналгезия, е рядко състояние, при което човек не може да усеща физическа болка. Тъй като усещането на физическа болка е жизненоважно за оцеляването, това състояние е изключително опасно.

В много случаи, хората с такова състояние умират в ранна възраст, поради наранявания или заболявания, които остават незабелязани. Най-честите наранявания са изгарящите. Не се знае какво причинява този синдром, но съществува хипотеза, според която състоянието се причинява от повишено производство на ендорфини в мозъка.

Любопитен факт е, че в едно малко шведско селце със само 748 жители са открити 40 случая на вродена аналгезия.

Болестта, която те кара да помниш всеки ден от живота си

Повечето от нас едва си спомнят какво са обядвали преди два дни, но хората, които страдат от хипертимезия имат способността да запомнят всеки детайл от живота си и то с точност до минути.

Тези хора помнят не само собствения си живот, но и всякакви големи публични събития. Тъй като има едва 33 документирани случая, науката не знае какво причинява този синдром.

Австралийката Ребека Шарък, която страда от този синдром има спомени от седмия си ден на този свят. Ще си помислите, че това си е суперсила, но тази способност доста често води до депресия и тревожност.

Болестта, която те кара да се обриваш в близост до телефони

Електромагнитната свръхчувствителност е състояние, при което човек получава главоболие, отпадналост, стрес, проблеми със съня, гадене, обриви, парещи усещания, болки в мускулите и други симптоми в близост до устройства, които излъчват електромагнитни полета, като телефони, устройства за безжичен интернет и т.н.

Според някои експерти, няма връзка между електромагнитните полета и тези симптоми, но знаем как стоят нещата с тези учени. През 2004 г. Световната здравна организация официално признава електромагнитната свръхчувствителност, като медицинско състояние.

Болестта, която буквално те кара да изпитваш болката на другите

Огледалната синестезия е рядко състояние, което кара хората да изпитват подобно усещане в същата част на тялото, която чувства друг човек. Например, ако човек с огледална синестезия наблюдава друг човек, който докосва ухото си, той също ще усети това докосване върху неговото ухо.

Тежестта на състоянието варира от човек на човек. Някои хора изпитват интензивни синестетични реакции на всяко физическо докосване, което видят, други описват своите преживявания като „ехо“ от докосването, което виждат.

Колкото и невероятно да звучи това състояние, то не е измислица, а доказано с множество изследвания и тестове.

Коя от тези необикновени болести ви направи по-голямо впечатление? Пишете ни в социалните ни мрежи:

Сетланс / rd.com Заглавна снимка: momspresso.com