Затварят с жандармерия селото на избягалия от болницата мъж с COVID-19

1
188
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Затварят с жандармерия и полиция старозагорското село Паничерево. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от полунощ селото е поставено под карантина. Неговите жители имат време до утре, 8 ч. сутринта, да се приберат по домовете си.

След този час хора към Паничерево няма да бъдат допускани, а местните – близо 2000 души, ще могат да излизат от домовете си единствено, за да си купят хранителни продукти, ако имат нужда от лекарства или от медицинска помощ.

Мерките са в опит да се спре разпространението на COVID-19. Към момента са изградени КПП-та от четирите страни на селото.

От 11 до 14 април в Паничерево са установени 5 болни, 9 са под карантина.

По-рано днес 58-годишен мъж от Паничерево, с положителна проба за COVID-19, избяга от болницата в Стара Загора.

След като напуска Клиниката по инфекциозни болести, доказано болният от коронавирус 58-годишен мъж взема такси. Изминава над 30 километра в рамките на близо час и стига до родното си село Паничерево. Заловен е в дома си, няколко часа по-късно, а шофьорът на таксито се издирва.

Мъжът постъпва в Инфекциозната клиника на 11 април с класическа, по думите на лекарите, симптоматика за коронавирус.

„3-4 дни преди това имал температура 38 градуса и лека кашлица, болки по мускулите на тялото“, обясни проф. Лилия Пекова, началник на Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ-Стара Загора.

PCR-тестът за COVID-19 е положителен. За последно дежурната сестра прави необходимите манипулации по лечението на пациента около 6 ч. сутринта.

При заключена клиника, докато трае рапортът и всички медици са събрани заедно, около 7:30 ч. сутринта, Иван изчезва.

„Ключовете са били сложени на вратата, от вътрешна страна, той се е възползвал от това и е напуснал самоволно клиниката“, обясни проф. Лилия Пекова.

След инцидента целият сектор е поставен под ключ.

Полицията издирва таксиметровия шофьор, с когото пациентът е бил в контакт. Колата му е намерена изоставена, а няколко часа след  бягството пациентът е открит у дома си, в родното Паничерево. На полицаите казал, че се чувства здрав.

„Само инсулин са му слагали, пък той и вкъщи може да си го слага. Ниска здравна култура, изобщо никаква социална ангажираност у тия хора“, коментира Атанас Граматиков, кмет на с. Паничерево.

 

Срещу 58-годишния мъж има образувано бързо производство. Грози го глоба от 10 000 до 50 000 лева и до 5 години лишаване от свобода.

Утре контактните с беглеца – жена му и трите внучета, ще бъдат тествани за коронавирус. Издирват се и други контактни на избягалия пациент.

Продължава издирването на таксиметровия шофьор.

На 18 април в селото трябва да се завърнат 50 души от Англия, които вече са със закупени билети, съобщи за bTV Атанас Граматиков, кмет на селото.

Междувременно в Пловдив вече има присъда за неспазване на карантина. Три месеца условна присъда и глоба от 10 000 лева за 26-годишен мъж от Пловдив, нарушил изолацията и излязъл от дома си.

loading…