Как ще се пътува по празниците :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник,…

1
165
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Нма да се пътува. Сигурно такъв би бил отговорът на ген. Венцислав Мутафчийски в типичния му стил на реакция. Освен това още в началото на април той предупреди българите да не приемат Цветница и Великден като празници, защото „изобщо не е време за празници“.

Но с наближаването на Великден логично възникна въпросът ще има ли някаква промяна в ограниченията на придвижването из страната, наложени на 21 март, като част от извънредното положение заради коронавируса. Тогава на входовете и изходите на областните градове бяха изградени Контролно-пропускателни пунктове (къде се намират те – вижте тук).Напускането и влизането през тях става само с основателна причина.

Пътуване за празниците не е сред тях и препоръките на властите и призивите на лекарите продължават да са хората да останат в домовете си и да спазват мерките за социална дистанция. С това какво ще е поведението по празниците от щаба и от БАН обвързват и прогнозите за пика на заразата – дали ще се отложи след тях.

Ограниченията за движение остават поне до 13 май, докогато е в сила извънредното положение заради коронавируса. „Дневник“ припомня какви са те и изискванията за пътуване.

Декларация за всяко КПП

След последните промени в регламента за пътуване от 25 март бяха разширени случаите, позволяващи напускане или влизане в областен център. При всички случаи това е възможно с попълване на декларация (можете да я намерите като прикачен файл в този текст). За всяко КПП, през което ще се мине е нужна отделна декларация, в която се посочва причина за пътуването, като тя трябва да е основателна. Добре документът да е попълнен предварително, за да не се губи време на място.

Попълнените декларации се събират от служителите на контролно-пропускателните пунктове (КПП) в областните градове с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни, уточняват от вътрешното ведомство.

Според властите пунктове за контрол има и на всички гари и автогари в областните градове. През тях също се минава с попълнена декларация, в която е посочено какво налага пътуването.

Кои причини са основателни

На първо място като основателна причина се приема, ако пътуващият отива към град или село, в което е адресно регистриран. В този смисъл, ако някой работи в София, но все още адресът му е в Бургас, например, той може да напусне столицата и да отиде за Великден край морето. Адресната регистрация се доказва с показването на документ за самоличност.

Тъй като пътуването с цел работа е разрешено, всеки отишъл до родния си град, може и да се върне там където работи, ако има служебна бележка от работодател или служебен документ, доказващи, че местоработата му е в града, в който иска да влезе. Предвид почивните дни около Великден, всяко пътуване с такъв мотив ще се проверява по-стриктно.

Третата хипотеза, която позволява движение са медицински причини – неотложно посещение при лекар, нужда от операция и т.н, като това се доказва с медицински документ.

Като основателни причина за пътуване се приема и грижа за възрастни роднини, както и снабдяването им с лекарства, и хранителни продукти. Това обстоятелство, името и адреса на човека, се записват в декларацията. Информацията подлежи на проверка, като за невярно посочени данни се носи наказателна отговорност.

Със заповед на здравния министър от миналата седмица беше въведена още една основателна причини за напускане на областния град – обработване на имот със земеделски култури. Като доказателство на КПП-тата се иска служебна бележка, издадена от кмета на съответната община или упълномощено от него лице, в която се намира имотът.

Специално за дните около Великден премиерът Бойко Борисов обеща да важи и още една основателни причина – посещение на манастир, намиращ се извън областния град. Все още предстоят уточнение как ще се организира и контролира това, но беше даден пример, че ще се проверява на двете КПП-та между които трябва да се мине.

Напускането на страната

Пътуването в чужбина със самолет също е основателна причина да се напусне областният град, като то се доказва с билет или резервация. Към момента от летище София на ден има едва по пет-шест полета до държави, които все още не са ограничили напълно влизането и излизането като Великобритания и Нидерландия, както и такива позволяващи движение на хора в краен случай. За вътрешните полети, такива все още има до Варна, като важат изискванията както на КПП-тата по пътища и гари.

Какви са актуалните ограничения в страната – тук
Как ще минат църковните служби за Великден – тук
Препоръките на полицията за празниците – тук

loading…