Ръководство за TikTok: как да популяризирате бизнеса си в социалната мрежа

3
187
Добави коментар
maskk
maskk

Социалната мрежа TikTok набира бърза популярност. Разберете дали вашия бизнес може да промотира своите продукти там и как  това да се направи правилно. Какъв тип аудитория има и как да увеличите разпознаването на марката или броя на продажбите безплатно.

 

Какво е TikTok: публика и възможности

TikTok е кръстоска между YouTube и Instagram. Основният акцент там е върху визуалното възприятие, а единственият вид съдържание са видеоклиповете. В самото приложение има две емисии: една обща, където видеоклиповете, препоръчани за вас попадат. Другото е абонаменти: там виждате това, което публикуват хората, които следвате.

Основната част от съдържанието в TikTok са танци, различни шеги, хитрости  с музикален съпровод и т.н. Но има и полезно, експертно и информативно съдържание: например препоръки на психолози, логопеди или преподаватели по чужди езици.

През 2019 г. аудиторията на TikTok надхвърли 1 милиард души.  Самата социална мрежа се фокусира върху така нареченото поколение Z – млади хора, родени между 1990 и 2000 година. Липсват  по-точни данни за аудиторията: представители на социалната мрежа съобщават само, че 58% от потребителите са жени.

В обобщение: повечето от потребителите на социалната мрежа са тийнейджъри и представители от поколение Z, които са под 30 години. Жените и мъжете използващи тази социална мрежа са приблизително еднакъв процент. Като цяло аудиторията е доста платежоспособна, което активизира все повече марки да търсят възможности в тази социална мрежа.

TikTok няма толкова много възможности за бизнес, колкото другите социални мрежи. Например, няма отделен рекламен акаунт (засега). В същото време можете да пускате реклами и да популяризирате акаунта си там, но не можете да вмъквате активни връзки в описанието на видеоклипове. Възможно е само в профил, както в Instagram, и то не за всички, а само за тези, които имат много абонати. Можете също да насочите трафика от социалната мрежа към YouTube и Instagram – ако добавите линкове към профилите там.

В същото време в TikTok се популяризира различен бизнес –  мобилни оператори, шоу програми и онлайн магазини. В повечето случаи това са потребителски стоки и марки, които не са ограничени от географския фактор: например компании, които могат да доставят поръчки навсякъде в страната или света. Аудиторията на TikTok предлага , онлайн услуги и доставчици, козметика и други подобни продукти.

 

Как да популяризирате безплатно своя TikTok акаунт

Можете да популяризирате бизнес профила си в TikTok както обикновено: снимайте видеоклипове и набирайте абонати. Това ще помогне за повишаване на информираността и лоялността на бранда, но е малко вероятно да помогнете за по-директни продажби. Когато получите достатъчно абонати, можете да добавите връзката в UTM маркери към описанието на профила и след това да проследите директните продажби.

Струва си да популяризирате компания без директна връзка във вашия профил, ако имате нужда от признание и лоялност. За продажбите е по-добре да използвате връзки.

Във всеки случай преди да бъде добавена връзка, трябва да направите съдържание интересно за потребителите. Помислете за кънтент план – човек, който ненатрапчиво да казва на потребителите за продукта или да го споменава. Или поне покажете логото на вашата компания в рамката.

Разгледайте препоръчаните видеоклипове, за да видите какви формати се харесват на аудиторията ви. Обикновено това са видеоклипове с деца и домашни любимци, танци и предизвикателства за популярни песни, шеги. Направете нещо подобно, но в същото време свързано с продукта. Можете например да го демонстрирате в действие, ако изглежда привлекателно и необичайно. Можете веднага да посочите например къде и как да се закупи продукта:

Популяризирането на акаунт е лесно – просто трябва да заснемете видео. TikTok ще ви даде публика.  Когато публикувате видеоклипа, той го показва на тези, които с голяма вероятност биха го харесали. Ако видеоклипът веднага получи много харесвания и коментари, той напредва по-нататък в препоръките. Следователно в TikTok видеоклиповете от неизвестни автори понякога „се изстрелват“ и получават 200-300 хиляди харесвания, въпреки че в останалите видеоклипове има само 10-50.

За да накарате социалната мрежа да счита вашите видеоклипове за интересни и да ги популяризира допълнително, помогнете й да се увери в това:

задавайте прости въпроси в описанието на видеото или в самия видеоклип, така че хората да отговорят на тях в коментарите;апелирайте да се абонират за вас или да ви харесат директно във видеото;подкрепяйте тенденциите – вижте кои предизвикателства са популярни в момента и също участвайте в тях;използвайте популярни хаштагове, но правете и подходящо съдържание, не използвайте hashtag безмислено;теглете томболи с ценни награди: колкото по-интересна е наградата, толкова повече хора ще участват;общувайте активно в коментарите, докато не станат твърде много;

В същото време е много важно всеки да балансира между интересите на вашата целева аудитория и широката аудитория на TikTok. Ако снимате видео по някои твърде тесни теми, просто няма да бъдете гледани. Също така е важно да не продавате още в самото начало на всеки видеоклип – това не е интересно за никого и видеоклиповете ви също не се очаква да бъдат популярни. Потребителите са  в TikTok, за да се забавляват: запомнете това и използвайте забавния формат и покажете продукта между тях. Можете дори просто да носите дрехи със символи на марката или да снимате видеоклипове на фона на продукти, лого.

Малко резюме. Безплатната промоция в TikTok изглежда така: предприемачът оценява аудиторията и нейните интереси;поставяне на точни и ясни цели за присъствие в социалната мрежа – да увеличите разпознаването или да увеличите продажбите;обмисля пътя до клиента, за да закупи продукта;заснемане на видео за целевата аудитория;Оценяване ефективността на видеоклиповете и корекция в плана за съдържание, за да събере повече гледания.

Ако  решите да извървите този маршрут, не забравяйте, че ще бъде трудно да проследите директните продажби. Не всички ще отидат в акаунта ви в Instagram – някои ще намерят сайта чрез търсачката.

Безплатната промоция в TikTok е дългосрочна игра без никакви гаранции. Ако резултатът е необходим тук и сега, или ако имате нужда от определен брой потенциални клиенти, използвайте платена промоция.

Реклами чрез блогър

Популярен блогър рекламира вашия акаунт. Той снима видеоклипа сам или с вас и маркира вашия акаунт в описанието на видеото. Неговите абонати и зрители виждат интеграцията и могат да се абонират за вас.

Това би било идеално, ако е важно за вас да спечелите абонати в TikTok, а не да насочвате трафика към сайта.

Всичко е просто: търсите популярен блогър, съгласувате условията с него, плащате му и получавате трафик. Но има и клопки:

Първата е публиката. Опитайте се да работите с тиктокери с аудитория, подобна на вашата. Условно, ако популяризирате услугите за автосервиз, отидете при онези, които снимат видеоклипове за автомобили, а не на тийнейджърка, чието основно съдържание е  кривене на фона на музика.

Второто е „изневяра“. Блогерите могат да „изневерят“ на абонатите, за да получат повече пари за реклама. Но всъщност ще бъде неефективно. В TikTok се случва човек да има 1000 абонати, а някои видеоклипове получават милион гледания и куп харесвания. Ако има 500 000 абонати, а видеоклиповете получават 1000-2000, определено не трябва да се свързвате с него. Между другото, броят на гледанията на видеоклипове може да се види, ако отидете в профила.

Третото е липсата на гаранции. Никой не може да ви гарантира, че благодарение на рекламата с блогър, ще дойдат определен брой абонати. Това е един вид игра на рулетка. Но можете да попитате тиктокера за контакти с предишни рекламодатели и да разберете дали интеграцията е дала очаквания резултат.

За да не изразходвате бюджета, може да опитате по малко от всичко. Първо пуснете 10-20 клипа, вижте как публиката реагира на тях и оценете резултата.

 

В обобщение: как можете да промотирате бизнеса си в TikTok

Безплатно – чрез акаунт. Снимайте видеоклипове с интересни  събития  и ги популяризирайте: следвайте тенденциите, използвайте хаштагове, общувайте в коментарите. Но имайте предвид, че директните продажби ще бъдат трудни в началото, а проследяването им е още по-трудно. Разбира се, можете да попитате всеки нов клиент къде е видял кампанията, но за това ще трябва да похарчите много ресурси.

Платено – реклама чрез социални мрежи или с блогъри са подходящи за директни продажби, защото ви позволяват незабавно да насочите потребителя към сайта. Рекламата с тиктокери ще ви позволи да получите абонати, а стартирането на предизвикателства – за повишаване на информираността на марката и лоялността към нея.

Изберете метод на промоция въз основа на характеристиките на бизнеса. Ако продавате стоки, чието решение за покупка се взима на момента, можете да поставите реклама в потока. Ако популяризирате онлайн курсове, правите експертно съдържание – публиката ще ви намери сама. Продажба на нещо сложно – направете забавни видеоклипове, които ще привлекат много публика и насочете трафика към сайта или към YouTube.

Тествайте всяка промяна и анализирайте възвръщаемостта на всяка стъпка – тогава ще разберете дали се движите в правилната посока.

Станислав Пеев

Занимавам се със SEO от над 10 години. Имам множество сертификати от Google, Semrush, Netpeak, Yoast и други. Учил съм дистанционно в Русия и Украйна при най-добрите мастъри в дигиталния маркетинг (основно SEO и SMM). Следя всички новости в бранша и работя с най-новите и широко разпространени софтуери.

Беше ли полезно? Оценете ни!

Ръководство за TikTok: как да популяризирате бизнеса си в социалната мрежа Социалната мрежа TikTok набира бърза популярност. Разберете дали вашия бизнес може да промотира своите продукти там и как  това да се направи правилно. Какъв тип аудитория има и как да увеличите разпознаването на марката или броя на продажбите безплатно.   Какво е TikTok: публика и възможности TikTok е кръстоска между YouTube и Instagram. Основният акцент…

5 1 5 2 Това може да ви хареса