КЗК проверява цените на горивата по искане на прокуратурата

1
190
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Комисията за защита на конкуренцията започва да проверява как се определят цените на масовите автомобилни горива. Ще бъдат проверени всички етапи – от производството до бензиностанцията.

Проверката ще обхване „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Лукойл България“, „Сакса“, „Инса Ойл“, „Ромпетрол България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“, „Петрол“ и „Трейднет Варна.

Повод за образуваното производството e постъпил сигнал от Върховната административна прокуратура, според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция „Митници”) през март и намаляването на цените на дребно на горивата у нас (с около 11%).

Към сигнала са приложени анализи от Агенция „Митници” за динамиката на средните продажни цени на бензин и дизел в обектите на следните вериги: „Лукойл”, „Петрол”, „Шел”, „Еко”, ОМВ, „Круиз”, „Ромпетрол”, „VM Petrolium” и „Газпром”. Представени са данни и относно средните цени на горивата освобождавани за потребление от данъчните складове.

Според анализа на  Агенция „Митници”, спадът на цената на суровината е започнал около 06.03.2020 г. и е свързан с разпространението на COVID-19 и мерките и ограниченията, които държавите по света са предприели за недопускане на неговото разпространение. Цените на горивата в обектите за разпространение към крайни потребители (бензиностанции) са реагирали на промяната на борсовата цена една седмица по-късно (около 12.03.2020 г.). На база представените общи усреднени данни, Комисията съпостави на седмична база (1-4 седмица на м. март) средните крайни цени на бензин и дизел при освобождаването им от данъчни складове и средните крайни цени на бензиностанции, по видове горива. От съпоставката става ясно, че понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове. Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че същите са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари.

Предвид социално – икономическата значимост на горивата, поради прекия им ефект върху цялата българска икономика и прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, Комисията извършва постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства имащи отношение към правоприлагането на ЗЗК. Трайната ангажираност на Комисията е да следи развитието на конкурентната среда и нововъзникналите обстоятелства за състоянието на пазара, включително появилите се в последния месец серия публикации в пресата и съобщения в средствата за масово осведомяване за спад в потреблението на горивата и спад на цената на петрола и как се отразява тя на цената на дребно на автомобилните горива в страната.

loading…