Wizz air не може да лети до Варна. „България ер“ може :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

2
130
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ванеса* живее в Лондон. Планира прибиране към България и по-специално родната й Варна. Ще пътува в неделя 26 април. „България ер“, част от варненската група „Химимпорт“, предлага полет от летище „Хийтроу“ сутринта, с прекачване в София – престой около 6 часа и после втори полет София – Варна. В 9 часа вечерта си е вкъщи. Цената на полета според сайта на авиокомпанията с минимално количество багаж е 341.68 лв. (няколко часа по-късно тази опция вече не може да бъде открита, подобен полет има чак на 17 май).

Има и още опции. Може да си букне и полета на Wizz Air от летището в Лутън въпросната неделя. И после пак с вечерния полет на „България ер“ до Варна. Всъщност може още във вторник на 21 април да лети до Варна пак по същата схема: полет на унгарския превозвач до София и привечер – „България ер“ между София и Варна. Възможности има макар и динамични.

Ванеса обаче предпочиташе да се прибере директно с Wizz Air от Лондон за Варна на цена от 156 лева. Сега обаче трябва да избере цялата сложна логистична схема с няколко прекачвания и дълго висене по летища, защото директният полет на Wizz Air между Лондон и морската столица беше забранен в зародиш от щаба, за да се запази Варна от коронавируса. Официално.

Реално, заразата може да кацне отвсякъде, макар и при намален трафик. Мярката няма да спре пристигащите в България и във Варна, но е допълнително административно ограничаване на даден авиопревозвач, усложнява и оскъпява пътуванията на гражданите и би могла да даде предимство на конкуренти. По аналогия със задължението, което държавата вече въведе на пазара на храни в странен опит за протекционизъм на българското.

Какво стана

Нискотарифната авиокомпания обяви на 13 април, че възобновява полета си от 16 април, като ще го изпълнява три пъти в седмицата: вторник, четвъртък и събота.

„Авиокомпанията Wizz Air ще бъде уведомена, че няма да може да извършва полети между Варна и Лондон, както възнамерява, заради опасността от разпространение на COVID-19“, съобщи началникът на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски тази сутрин. До спирането на полетите на Wizz Air от Лондон се е стигнало след писмо на кмета на Варна Иван Портних.

Решението, насочено срещу една конкретна авиокомпания и една конкретна нейна линия, обаче буди известно недоумение по няколко основни причини.

Някои неясноти

Първо, на летище София продължават да се извършват международни полети от най-различни дестинации и могат после да се придвижат до Варна с вътрешните вечерни полети на „България ер“ (или с друг вид транспорт) до морската столица.

Броят на полетите и пътниците на летище София намалява драстично, но такива все още има. Те основно се изпълняват от „България ер“ от някои точки в Европа, а Wizz Air също има полети, един от които от Лондон. От началото на коронакризата до 2 април Лондон остава топ дестинация, като години наред е номер 1 и представлява сериозен интерес за авиокомпании. За следващите няколко дни местата в самолетите на Wizz Air по полета Лондон – София са разпродадени.

Второ, с въпросния полет могат да се придвижат само български граждани, тъй като със заповед от 6 април беше забранено влизането на граждани от Великобритания, като според действащите разпоредби всички пристигащи от Обединеното кралство са длъжни да останат под карантина в продължение на 14 дни. Т.е. не става въпрос за еднолично откриване на летния сезон от страна на лоукост компанията и за поток от британски туристи.

Трето, някои посолства на България в чужбина препоръчват използването именно на въздушен транспорт за прибиране към България. Такива например са препоръките от мисията в Берлин, като сайтът на посолството насочва към полетите на „България ер“ от летище „Тегел“. Съответно с прекачване в София може да се стигне до … Варна.

С намесата на кмета

Радостта от спрените полети на Wizz Air бързо беше споделена на сайта на община Варна, която написа: Полетите между Варна и Великобритания се спират до второ нареждане. Заповедта на директора на Гражданска въздухоплавателна администрация вече е факт.

„Благодаря за подкрепата на премиера Бойко Борисов и на генерал-майор Венцислав Мутафчийски, които реагираха много бързо, след като вчера изпратих писмо до Националния оперативен щаб с молба за преустановяване на полетите на авиокомпания Wizz Air Варна – Лондон до края на извънредното положение. Целта е опазване живота и здравето на гражданите. Тази позиция е подкрепена от цялата медицинска общност на Варна – от Българския лекарски съюз – Варна, МБАЛ „Св. Анна“, ВМА – МБАЛ – Варна (Военноморска болница), УМБАЛ „Св. Марина“, Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, РЗИ – Варна, от областния и от общинския кризисен щаб“, коментира кметът Иван Портних.

„В условията на карантина и въведените навременни мерки от правителството и националния оперативен щаб днес Варна е съхранена като град, в който заразата е ограничена и няма смъртни случаи. Причината е, че хиляди граждани въпреки трудностите изпълняват съвестно изискванията за социална изолация, дезинфекции, ограничаване на контактите. Мотивирани сме да продължим да бъдем отговорни – към себе си и близките си, но за целта е важно да няма допълнителен риск от внесена зараза. Винаги съм подкрепял развитието на дестинациите от летище Варна и ще продължа да го правя. Има време за полети, има време за пътуване. Нека сме здрави!“, коментира кметът Иван Портних.

Информацията от сайта на летище Варна за днес е ясна и точна: Полетът на Wizz Air от Лондон – отменен. Полетът на „България ер“ от София каца в 21:30.

*Ванеса е измислен герой и не смята да пътува към Варна

loading…